Autor:
Anneli TarkmeelEsmaspäev, 29. aprill 2019.
Loe kommentaare |
KommenteeriSajandi kokaraamat
1918-2018
Mart Laar, Angelica Udeküll, Toomas Tuul
Kirjastus Grenader
2017Kui Eesti Vabariik hakkas lähenema sajanda sünniaastapäeva künnisele, inspireeris see paljusid inimesi. Siinkohal meenuvad näiteks raamatud, mis tõid lugejateni kas 100 vanaema lood või 100 portreed.
„Sajandi kokaraamat 1918-2018” on ühtaegu nii ajaloo-, koka- kui fotoraamat. Seepärast on raamatukaanel ka kolme autori nimed.
Eks sisugi on oma ülesehituselt lihtne. Iga aasta kohta on ajaloolane Mart Laar kirjutanud lühikese teksti, kokk Angelica Udeküll välja valinud sobiva retsepti ning selle roaks meisterdanud ja fotograaf Toomas Tuul selle üles pildistanud.
Ajaloolist teksti ilmestavad veel fotod sündmustest, mis siis vastaval aastal aset leidsid, või siis olustikku iseloomustavad pildid.
Raamat näeb luksuslik välja, on suureformaadiline ja sobib kinkimiseks. Muidugi on luksuslik ka raamatu hind. Vormistus on selline, et seda sobib pärandada järgmistele põlvedelegi.
Mis teeb selle raamatu huvitavaks? See on rännak läbi eestlaste toidulaua, mis on igasugustele riigikordadele vastu pannud. Eessõnas kirjutab Mart Laar, et järgmist: „Ka aastakümneid kestnud nõukogude konkakunsti pealetung ei suutnud sakste ning Vene köögi ja põhjamaade sugemetega Eesti kööki eriti mõjutada. Eestiaegsed retseptid elasid uskumatult visalt, kandudes põlvest põlve ning püsisid ka siis, kui nende koostisosi ülimalt raske hankida oli.”
Et veel paremini raamatu ülesehitust lugejatele edasi anda, tegin väikese rännaku kolme põlvkonna näitel. Minu ema sündis 1941. aastal. Siis on raamatu autorid retseptidest välja pakkunud nõgesesupi. Sel aastal vapustas Eestit 14. juunil kümne tuhande mehe, naise ja lapse Siberisse saatmine. Algas metsavendlus, Eestit laastas II maailmasõda. Süüa otsiti kõikjalt, kust sai. Nõgesesupp oli sel ajal suur delikatess.
Mina ise sündisin 1975. aastal. Sel aastal on retseptiks pakutud praemakarone vorstiga. Samal aastal alustas tegevust raadiojaamas Vaba Euroopa tulevane Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Nõukogude Liidus aga algas kohtuprotsess Eesti demokraatide üle, kes olid julgenud Eestile avalikult vabadust nõuda. Nad saadeti trellide taha, kuid see ei muutnud inimeste toidulauda rikkalikumaks. Sinna ilmusid üha sagedamini säästutoidud, nagu praetud makaronid praevorstiga.
Minu tütar sündis 2016. aastal. Eesti sai endale ajaloo esimese naispresidendi ning pikka aega võimul olnud Reformierakond langes opositsiooni ehk mingisugused poliitikamustrid murti katki. Muutused jõudsid ka toidueelistustesse, kus senisest tugevamalt tõusis esile taimetoit. Selle aasta retseptiks on kartulikotletid kukeseenekastmega.
Ajalugu kipub korduma, kuid hinnangu saab sellele anda konteksti tundes. Nõgesesupil minu ema ja tänase taimetoitlase laual on kindlasti erinev tähendus.
Head isu kõigile ajaloosõpradest kokakunstiaustajatele!