Autor:
Anneli TarkmeelNeljapäev, 20. september 2012.
Loe kommentaare |
Kommenteeri

Tervise Arengu Instituut alustab tänasest üldrahvalikku aktsiooni “Sööme ära!”. Kampaania kutsub üles väärtustama puu- ja köögivilju, mitte ohjeldamatule liigsöömisele. Iga päev peaks meie toidulaual olema vähemalt viis portsjonit ehk viis peotäit puu- ja köögivilju. Kampaania korraldajad loodavad aktsiooniga tähelepanu juhtida, kui kerge vaevaga on võimalik oma tervise eest hoolitseda. “Aktsiooniga soovime tervise edendamisse kaasata kõik Eesti elanikud, et selgitada välja enim puu- ja köögivilju söövam kodupaik,” lausus Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. “Kõik, kes tahavad aidata oma kodukandil saada piirkonnaks, kus elab enim puu- ja köögivilju söövaid inimesi, saavad seda teha veebilehel toitumine.ee.”
Puu- ja köögivili kui tundmatu objekt
Kahjuks on eestlaste söömisharjumused viletsad. TAI uuring näitas, et viis ja enam portsjonit puu- ja köögivilju sööb iga päev vaid 10% inimestest. Veerand inimestest (24%) piltlikult öeldes teietavad puu- ja köögivilju ehk ei söö neid üldse ning pooled Eesti inimestest (49%) söövad ainult ühe või kaks portsjonit puu- või köögivilju päevas.
Kasu oma toitumisharjumuste muutmisest oleks aga tohutu. “Puu- ja köögiviljad sisaldavad palju vett, vitamiine, mineraalaineid, kiud- ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida erinevaid haigusi,” selgitas Tagli Pitsi. “Need erinevad ained toimivad näiteks antioksüdantidena, suurendades organismi vastupanuvõimet ja toetades immuunsüsteemi, nad aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning vererõhku, osal ainetel on jällegi antibakteriaalsed omadused.”