[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Reede, 05. juuni 2020  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuni 2020
järgmine kuu
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930




NÄDALALÕPP

Perfokaartidel retseptikogust kasvas välja Nami-Nami
Autor: Anneli Tarkmeel
Reede, 13. september 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Saaremaa toidufestival on täies hoos ja jätkub põnevate sündmustega veel ka sel nädalavahetusel. Täna õhtul on programmis eriõhtusöök „Põrsas kotis”. Kui kotisuud veidike avada, siis nii palju on teada, et ühe käigu valmistab ette populaarse Nami-Nami.ee portaali looja ja eestvedaja, viie kokaraamatu autor, ajakirja Kodu & Aed köögitoimetaja ning kolme lapse ema Pille Petersoo.

See kott sisaldab veel saladuslikku kuuekäigulist õhtusööki ühes ajaloolises kohas Saare maakonnas. Eriti põnevaks muudab selle asjaolu, et õhtusöögil osalejad viiakse sinna bussiga. Kui maha jääd, ei jõua ka õhtusöögile!

„Põrsas kotis” ja kuus naist

Lisaks Pillele on pundis veel viis naist – ettevõtte Mark Bakery looja ning sügisest Kuressaare ametikoolis pagareid ja kondiitreid õpetama hakkav Kristiina Rand, Muhus asuva restorani Noodakuur perenaine Kadri Kroon, Haapsalu lähistel asuva väikese Altmõisa külalistemaja peakokk Kerlin Ledis, Eesti üks tunnustatumaid kondiitreid Kertu Lukas ja Roomassaare kohviku perenaine Heli Paenurk.

Nädalalõpp püüdis kinni Pille Petersoo põllepaelad ja esitas talle mõned küsimused. Selgus, et ettepaneku võtta osa „Põrsas kotis“ õhtusöögist tegi talle Saaremaa toidufestivali eestvedaja Angela Nairis. „Ettepanek oli niivõrd põnev ja kaaskokad nii ägedad, et ei saanud äraütlevalt vastata,” ütles toiduportaali Nami-Nami looja.

Toiduportaal Nami-Nami on end niivõrd vägevalt Eesti köökidesse sisse söönud, et viimastel nädalatel on portaali igal nädalal külastanud üle 80 000 unikaalse külastaja. Kui veel lisada, et Facebookis on Nami-Namil fänne üle 46 000, on selge, et tegemist on täiesti arvestatava toiduleheküljega.

„Nami-Nami sai alguse juba 21 aastat tagasi, 1998. aasta sügisel, kui olin selleks ajaks aastaid perfokaartidele retsepte kogunud ja neid alfabeetiliselt kartoteegikarpi sättinud,” meenutas toona Tartu ülikoolis sotsioloogiat õppinud Pille Petersoo. „Kartoteegikarp, mis on mul muide siiani alles, oli mul kaasas ka Tartu ülikoolis ühiskonnateadusi õppides. 1998. aasta sügisel läksin Briti Nõukogu stipendiaadina Šotimaa pealinna Edinburghi magistrantuuri ja sinna oleks olnud perfokaarte keeruline kaasa tassida. Mu tollane poiss-sõber õppis ülikoolis informaatikat ja tegi veebiplatvormi, kuhu ma siis jõuluvaheajal hoogsalt retsepte lisasin. Komponentide järgi andmebaasist retseptide otsimine oli tollal väga uuenduslik, teistes veebiretseptikogumikes olid lihtsalt tekstifailid.”

Šotimaale jäi Pille seitsmeks aastaks. Kuigi retseptikogu oli algselt mõeldud vaid isiklikuks kasutamiseks, lekkis see veebiaadress kuidagi internetiavarustesse, lisandus ka ingliskeelne Nami-Nami blogi ja nüüd ei kujutaks ilmselt paljud hobikokad oma elu ilma selle portaalita ettegi.

Toidumaailm on aga ääretult põnev ega piirdu ainult retseptide kogumise ning jagamisega. Oluline koht on ka maitseterännakul ja nii on Pille toidufännina külastanud restorane terves maailmas. Õnneks jagab seda kirge ka Pille mees Kristjan. „Me oleme vist ühed vähestest eestlastest, kel õnnestus söömas käia Ferran Adrià kuulsas El Bulli restoranis [kolme tärni restoran, mis asus Kataloonias – toim] enne selle sulgemist,” nimetas ta kohe restorani, millest ilmselt keskmine lugeja kuulnudki pole. Selgus, et seal pakuti ühe õhtu jooksul kolmekümmet käiku, mis selle teatraalsuse mõttes oli väga meeldejääv ning millest kõik käigud olid „kas väga põnevad, väga maitsvad või siis mõlemat”.

Samas ei pidavat eriline või põnev õhtusöök alati tähendama tärnirestorani. „Me võõrustame sõpru päris tihti oma kodus ja enamik neist on olnud meeldejäävad nii meile kui ka sõpradele,” sõnas kolme lapse ema Pille.

Kannatlikkus viib sihile

Kui tuli juttu lastest, ei saanud üle ega ümber viimase aja põletavast teemast – kuidas panna lapsed sööma köögivilju. „Mul on kolm last, 10-aastane Nora Adeele, 8-aastane Aksel ja 6-aastane Karoliine. Eks igal lapsel on köögiviljad, mis neile meeldivad, ja köögiviljad, mida nad otseselt ei ihalda. Brokoli ehk spargelkapsas meeldib kõigile väga, samas suurt pommu- ehk baklažaanilembust pole ma seni nende juures veel täheldanud.

Samas lapsevanemana tuleb olla järjekindel ja kaval. Näiteks minu pojale ei meeldi eriti suvikõrvits, aga kuna proovida tuleb kõike, siis selgus, et nt peekoni ja rõõsa koorega tehtud suvikõrvitsakaste, mida serveerin makaronidega, meeldib talle lausa väga. Esimesel korral serveerisin seda kui „rohelist kastet”, aga nüüd võin vabalt üles tunnistada, et tegemist on „selle suvikõrvitsakastmega, mis sulle väga meeldib“.

Esiklaps andis pärast 15. korda alla ja proovis laual olevaid rohelisi ube. Oma suureks üllatuseks avastas ta, et need on väga maitsvad ja nüüd tellib oaroogi kogu aeg. Kardetavasti annavad paljud lapsevanemad pärast teist-kolmandat negatiivset kogemust alla. Ei tohi alla anda!” julgustas Pille kõiki lapsevanemaid kannatlik olema.

Tänu Nami-Namile on Pille Petersoo saanud väga palju reisida, kas siis Eestis või mujal. „Tööalastel toidureisidel olen käinud nii Austraalias, Sitsiilias, Pavias, Soomes kui Iisraelis ja ka perega reisides oleme alati väga palju põnevaid toiduelamusi kogunud,” rääkis ta.

Kas nende reiside käigus on jõutud siis ka selgusele, milline on kõige eestilikum toit? Kas tõesti hakklihakaste?! No see viimane on Pille sõnul tõesti üpris eestilik toit, aga eks see „kõige eestilikum toit” oleneb sellest, kelle käest küsida. Kama, soolakurk, kukeseenekaste, kartulisalat, piparkoogid, värske kartul võiga, šašlõkk, rabarberikissell jne – kõik on õiged vastused!

*  *  *

Kes ta on?

Enne laste saamist tutvustas Pille Petersoo end toiduhuvilise sotsioloogina, nüüd pigem sotsioloogiataustaga toiduhuvilisena. Ta lõpetas Tartu ülikooli sotsioloogia ja politoloogia erialal (cum laude). Sellele järgnesid Edinburghi ülikoolis magistriõpingud rahvusluse uuringutes ning samas ülikoolis ka doktorantuur.

Järgnes kaks järeldoktorantuuri kahes Šotimaa ülikoolis – Edinburghis ja Stirlingis. Pärast oma mehega kohtumist Eestisse naastes töötas ta kuni laste sünnini Tallinna ülikoolis õppejõu ja vanemteadurina.

Laste kõrvalt on ta üksikuid loengukursusi lugenud ka hiljem, aga köögitoimetaja tööd ajakirjas Kodu&Aed (alates 2012. aasta sügisest) ja Nami-Nami arendamist on väikeste laste emal palju lihtsam teha kui süvenemist nõudvat akadeemilist tööd. Pillel on kindel plaan siiski millalgi ka teadusmaailma naasta.

Tema varasemad uurimistööd on olnud rahvusluse ja rahvusliku identiteedi valdkonnas. Ta on lugenud loenguid ka toidusotsioloogiast.

Pille on sage külaline tele- ja raadioeetris. On SDE liige


Täna loetuimad
Luce kool sai puudustele vaatamata tegevusloa
Perekondlik
Kuressaare haigla töötajatele 3000 euro väärtuses hoolitsusi ja lõõgastust
Pojengist saab uus Saaremaa suveniir
Kommentaar - Kas jalakäijad ummistavad Kuressaare kesklinna?
Saarlased tõid linnatänavatele uhked hobisõidukid
Andi Kuivjõgi: olen üks paganama õnnelik inimene
Milline on sinu suvi?
Üleskutse stressivaba(ma)ks eluks!
JUHTKIRI - Kaluripoja suveöö kuurordis
Aasta kirikusõbraks sai abivallavanem Helle Kahm
Haigla audit valmib kõige enne jaanipäevaks
Automatkad kutsuvad Saare-ja Hiiumaad avastama
Ameerika: mida ja keda uskuda?
„Köidetud muinasjutud” Saaremaa muuseumis
Nädala loetavuse top 5
Kesklinna sulgemine lõpetab einetakso teenuse (56)
Saaremaal pole võimalik enam kunagi nii soodsalt puhata (18)
Pöide kandi rahvas pole uute pakendikonteineritega rahul (11)
Vasakpööre ja möödasõit lõppesid avariiga (13)
Lossipargi hooldamine tekitab küsimusi (4)
Kommentaarid
Reformierakond andis kesklinna liikluse sulgemise osas järele (31)
Selveri ketti kuuluv pood avatakse WOW keskuses 9. juulil (6)
Lokaal: jooma harjunud klient on nagu beebi (5)
Ohvri tuttav: teipijad olid hoopis mulle võlgu (205)
Saaremaal pole võimalik enam kunagi nii soodsalt puhata (18)
JUHTKIRI - Käi jala! (33)
Reisisihiks Saaremaa (5)
Läbimurre lahendas pääsu Rohu tänavale  (7)
Spetsialist soovitab hakke peletada nende endi hädakisaga (14)
Edward Laane saab maakonna teenetemärgi (lisatud Laane kommentaar) (13)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.


Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2020. Kõik õigused kaitstud