[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Laupäev, 16. veebruar 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
veebruar 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728




NÄDALALÕPP

Aias on õunauputus? Valmista ise veini (2)
Autor: NL
Reede, 12. oktoober 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Koduveini valmistamine on kaasahaarav protsess, mis annab võimaluse ka meesperel keldririiulite täitmisesse oma panus anda. Hansaposti veebikaubamaja kodukaupade tootejuht Kristel Türk annab nõuandeid, millest veinitegu alustada ja kuidas tagada ootuspärane tulemus.

Veinitegu võib olla ühtviisi põnev hobi nii meestele kui naistele. Piisab sellest, et koduaed annab rikkaliku marja- ja õunasaagi, et veinivalmistamise pisikust nakatuda. Kui enamasti valmistatakse Eestis veini õuntest, siis vähem teatakse, et selle juurde sobivad ka kirsid, sõstrad, pihlakad, rabarber ja arooniad.
Ühe laari koduveini valmistamiseks läheb vaja:

• 30-liitrist kääritusnõu (või stardikomplekti)
• süsihappegaasi eemaldajat, käärimise peatajat selitajat
• mulksutajat
• veinipärmi
• 30-liitrist klaasist veinipudelit
• 10–12 kilogrammi marju või puuvilju
• 6–8 kilogrammi suhkrut

Õnnestumine sõltub toorainest

Marjade ja puuviljade seast valides võiks mõelda, kas eelistuseks on saada võimalikult magus või pigem kuiv vein. Näiteks kirsid ja magusad õunad annavad magusust, pihlakad ja rabarber kuivemat maitset. Veini saab valmistada põhimõtteliselt kõigist aias ja metsas kasvavatest marjadest, aga veini sisse võib panna ka seismajäänud moose, mahlu, meevett ja isegi ingverit ning kaneelikoort. Küll aga tasub teada, et happeline tooraine võib veini käimaminemist takistada, seega tuleks näiteks jõhvikale, pohlale ja pihlakale alati midagi lisada. Koduveini suhkruta valmistada ei õnnestu, kui koonerdama hakata, läheb veinitegu luhta. Küll aga võib vastavalt maitsele lisada suhkrut pisut vähem, kui retsept ette näeb.

Algaja veinivalmistaja võib järgida rangelt retsepti, aga kogenum tegija juba teab, et mõnu peitubki eksperimenteerimises. Küll aga on tähtis kõik kogused üles kirjutada, et hea õnnestumise korral uus vein sama retsepti järgi teha.

Vein „käib” paar kuud

Enne veini valmistamist tuleks marjad puhastada rootsudest ja tampida massiks ning purustada õunad mahlapressis. Rabarberist veini tegemiseks tuleb tooraine koorida, muidu läheb vein enne käima hakkamist hallitama. Valminud mahl tuleb valada kääritamisnõusse, lisada suhkur ja pärm ning segada kuni lahustumiseni.

Kääritamisprotsessi peamine märksõna on õhu juurdepääsu takistamine ehk kääritusnõu peab olema korralikult suletud. Nõu kaanele kinnitatakse mulksuja, mis annab märku veini “käimisest”. Mulksutaja torusse lisatakse pisut vett. Tasub teada, et vein “käib” päris häälekalt, seega tuleks sellest lähtuvalt valida kääritamisprotsessiks kodus sobivaim asukoht, kus veinitegu igapäevaelu segama ei hakka.

Kui vein on “käimise” lõpetanud (ei mulksu enam) ja selginenud, on vein valmis. Käärimine peatatakse ning lisatakse süsihappegaasi eraldaja ja selitaja, mis annab veinile lõpliku valmiduse ja kirka värvi. Veini võib villida suurest pudelist väikestesse, aga säilitama peaks neid jahedas. Mitut erinevat sorti veini tehes võiks jälgida, et igal pudelil on märgitud tooraine kogused ja valmistamise kuupäev. Sõltuvalt kvaliteedist ja toormest säilib koduvein kuni viis aastat.
Veinipudeleid saab taaskasutada vaid ülihoolikalt pestes. Korkide pealepanemiseks on olemas spetsiaalsed abivahendid. Seda saab teha ka käsitsi, aga tegu on raske tööga.

Isetehtud koduvein on vahva ja praktiline kingitus, mis saajale alati rõõmu ja üllatust pakub. Talvel saab teha koduveinist ise glögi ja suvel pakkuda seda külalistele koos jääkuubikute ja marjadega.

Metsanurga veinimaja õuna-pihlaka koduveini retsept

Kogus arvestatud 25-liitrise kääritusnõu kohta:
• 15 l õunamahla
• 5 kg valmis pihlakaid
• 6 kg suhkrut
• veinipärmi (või vana veini pärmi)
• süsihappegaasi eraldajat, selitajat

Valmistamise etapid:
I etapp – toorme ettevalmistus
Korjata õunad, pesta ja panna purustajasse. Lisada pihlakamarjad (ilma rootsudeta) purustajasse ning seejärel kogu toorme mass pressida mahlaks. Saadud mahl valada kääritusnõusse ja lisada suhkur ja veinipärm, segada kuni täieliku lahustumiseni.

II etapp – kääritamine

Sulgeda kääritusnõu kaas hoolikalt, et õhk juurde ei pääseks, sest õhu juurdepääsul peatub veini kääritusprotsess. Panna kaane peale mulksutaja, lisada torusse veidi vett, mis mulksuma hakkab ja annab märku veini „käimisest“. Jälgida paari nädala vältel, et vesi mulksutajast ei kaoks, vajadusel lisada vett.

III etapp – veini käimise peatamine

Kui vein on, sõltuvalt toormest (umbes kahe kuu pärast), valmis käärinud, tuleb kääritusnõu kaas avada ja veini maitsta. Kui soovite magusamat veini, võib veel lisada 1–2 kilogrammi suhkrut, seejärel kaas uuesti sulgeda ja panna uuesti käima. Kui tundub, et veini maitse rahuldab, tuleb käärimine peatada ning lisada süsihappegaasi eraldaja ja selitaja, see annab veinile lõpliku valmiduse ja kirka värvi.

IV etapp – veini säilitamine

Valmis vein valada suurtesse, 25-liitristesse klaasist veinipudelitesse või villida väikestesse pudelitesse ning paigaldada korgid. Pudelile kleepida etikett, millel on veini nimi, koostis ja valmimisaasta.

NL

Täna loetuimad
Perekondlik
Eriarsti juurde pääseb vastuvõtuajast hiljem
Tinno on riigikogulaste volikogu töös skeptiline
Igaühe panus maapiirkondade arengusse
Hiiumaal elava saarlase loometöö kirev pusle
JUHTKIRI - Kahe teraga töö
Elmar Vaher: olen saare politseinikega rahul
Ajalookonverents pakkus objektiivset ülevaadet  (2)
Leo Filippov: mets ökosüsteemina on väga hell ja tundlik
Saarlaste kaardirakendus võitis krahv Bergi preemia
Ott Tänak eilse seisuga Rootsis teine
Eerik Haameri kunstiauhinna pälvis kunstnik Karel Koplimets
Nädala loetavuse top 5
Liinibuss sõitis teelt välja (3)
Ametniku tapmises kahtlustatav jäi vahi alla (4)
Vald jagab soola (34)
Raamatukogutöötajatel tõuseb palk (5)
VASTULAUSE: Naistest ja meestest ja pereelust (6)
Kommentaarid
Pihtla vald liisis Jüri Saarele uue maasturi (877)
Ajalookonverents pakkus objektiivset ülevaadet  (2)
Raamatukogutöötajatel tõuseb palk (5)
Kultuuri- ja spordiosakonna juhatajaks valiti Aarne Põlluäär (8)
Liinibuss sõitis teelt välja (3)
Koolivorm – uhkus või tüütus?  (139)
Vald jagab soola (34)
Kuressaare Hoolekanne tahab päevakeskusele juhti (3)
SEL kuulutas aasta ettevõtteks Arensburgi (10)
Staaride jäljendamine küttis kirgi (5)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud