[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Reede, 06. detsember 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
detsember 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031




NÄDALALÕPP

Soome toidu juured
Autor: Anneli Tarkmeel
Reede, 07. september 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kliki ja vaata suuremat pilti

Jukka Nykänen (vasakul) ja Aleksi Toivonen viimast lihvi andmas... FOTO: Meriliis Metsamäe/Saaremaa toidufestival

Saaremaa toidufestivali raames korraldas Arensburg sohvabaari Muusa ruumides unikaalse võimaluse tutvuda Soome toidu juurtega. Jukka Nykänen, Soome ühe tipprestorani Juuri peakokk, esitles 7-käigulist menüüd, mille juurde valis sobivad veinid sommeljee Karel Veski.

Jukka Nykänen kirjeldas eelnevalt õhtut nii: „Hullumeelsed ideed, autentsed maitsed, kirg, armastus artisani toote vastu ja maitsev toit – kõike seda võib täna oodata!” Soomest tuli ta Saaremaale koos kolleegi Aleksi Toivoneniga. Koostöös Arensburgi restoranide peakoka Andres Jakovleviga tehti palju eeltööd ning kaks päeva enne suurejoonelist õhtut kestnud ettevalmistused köögis.

Idee taoline ettevõtmine Saaremaale tuua oli õhus juba möödunud aastal, aga tänavu sai see teoks. Juuri on restoran, mis otsib Soome toidu juuri. „Jukkal on nendes otsingutes võtmeroll,” ütles mehe siiamaile vahendanud Aivar Hanson. „Juurte otsimine väljendub roogadena Soome tapastes, kus igal toidul on ajaloolised juured, kuid toit on valmistatud kaasaegsel moel ja tasemel.”
Toidumaailmas taset näitav Michelini tärn on Soomes viiel restoranil. Juuri nende seas ei ole, kuid restoran on alates 2008. aastast olnud igal aastal Michelini vihje raamatus (Michelin Guide Book) ja seegi on juba kõva sõna restoranide maastikul.

Nüüd aga roogade juurde. Seitse käiku kandsid lihtsaid nimesid: heeringas, kartul ja sibul; porgand ja jogurt; seen ja kurk; haug, vähk ja õun; lammas nuikapsas ja mädarõigas; sinihallitusjuust, mustikad ja linnased; murakas, või ja vadak.

No kuidas paberil maitseid?! Ehk nii, et siinkirjutaja ei söö tavaliselt vabatahtlikult seeni, aga nimetatud toiduvalikust jättis just seeneroog kõige eredama mulje. Selle peale annab ju tulla, et serveerida kuivatatud hapukurki. Kokal ja kokal on vahe just seetõttu, et kellel on huvitavad ideed ja kes oskab kokku panna üllatavad maitsed.

Hõrgud maitsed

Ilmselt ei proovi ma ise mitte kunagi teha haugivahtu ja vähikreemi, mille juurde serveeriti õunapüreed. Viienda käigu peategelane oli lammas ja see roog tahtis keele alla viia.

Üks asi on see, mida sa taldrikul näed ja suus maitsed. Teine asi see, mida kuuled. Sommeljee Karel Veski tutvustas enne iga käiku toidu juurde kuuluvat veini. Need viinamarjade ja veinisortide kirjeldused, väikesed põiked veinikultuuri ajalukku, põgusad õpetused, kuidas „toidu ja veiniga mängida” tekitasid nii õige meeleolu, et suus tekkinud „maitsete abielu” muutus elamuseks. Näiteks sinihallitusjuustu juurde serveeriti Portugali portveini Fine Ruby, mis on üks „toidumaailma abielu” – soolane ja rasvane, kange ja magus.

Veinisõpradele ei tulnud see ilmselt üllatusena, kuid väärib siiski siinkohal kirjapanemist, et mõni aeg kehtis Ameerikas veini joomisel reegel ABC – anything but chardonnay (kõik muud, aga mitte chardonnay’d – toim). Nüüd pidi kehtima aga uus reegel – CBA ehk Chardonnay is back again (chardonnay on jälle tagasi).

Täna loetuimad
Autod põrkasid kokku
Enne maestro lahkumist
Politsei hoiatab petukirjade eest
Saaremaa põllumehed lähevad pealinna meelt avaldama
Haigla soetas uue kiirabiauto
Kuressaare Teater lõpetab kino näitamise
Kaarma esindajad soovivad kogukonnakogu laiali saata
Vald sai jõulukingiks kaks tänavat
Pakend, plast, sisu
Saaremaa Muuseumis peitus reliikviana vaimulikurüü
Lepaniidi mahetalu üllatab lehtkapsakrõpsudega
JõuluDuur tuleb rõõmuga
Tornimäel tunnustati siseturvalisuse vabatahtlikke
Huvitavatest päevadest Tartus
Kümme talvist hetke
Nädala loetavuse top 5
Tanklatöötaja röövlitest: üks vehkis suure noaga! (54)
Kuuel Luce erakooli õpetajal puudub kvalifikatsioon (32)
Purjus naine sõitis autoga kraavi (1)
Monika Sarapuu lahkub vallavalitsusest (13)
Eesti timukkond tunneb end kindla ja tugevana... (9)
Kommentaarid
Tanklatöötaja röövlitest: üks vehkis suure noaga! (54)
Mis toimub Eesti tipus? (5)
Ringkonnakohus mõistis Rannaaugu sadama ehitaja petmises süüdi (3)
Annetamistalgutel toetati enim Saaremaa lemmikloomade turvakodu (3)
Ilmatark: suve soojem osa on läbi (21)
Romukampaania laineid ei löönud (8)
Kalastuskaartide taotlemine kolib üha enam internetti (1)
Rein Kirst: hoogustada tuleks metsanduse arengut (15)
Eesti timukkond tunneb end kindla ja tugevana... (9)
Ohvri tuttav: teipijad olid hoopis mulle võlgu (65)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud