[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Kolmapäev, 18. juuli 2018  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuli 2018
järgmine kuu
E T K N R L P
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031




NÄDALALÕPP

„Kana Picasso“ rahakotti ei ehmata
Autor: Ardo Vahter
Reede, 12. jaanuar 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kliki ja vaata suuremat pilti

Foto: erakogu

Söömine öeldakse olevat ainus töö, mis toidab. Põhitööle eelnev protsess võib olla aga sama nauditav või nauditavamgi veel kui toidu manustamine ise. Loominguline protsess ikkagi – idee sünd, ettevalmistusperiood, teostus, tulemuse nautimine ja tarbijate tagasiside.

Minule on toiduvalmistamine viimased 35 aastat olnud „kvaliteetaeg“, nagu tänapäeval on kombeks öelda. Puhkamine ei ole ju see, kui lebad selili diivanil, vaid see, kui saad selle asemel, mida sa pead tegema, teha seda, mida sa tahad teha. Oskused ja kogemused tulevad ajaga ja läbi eksimuste, mistõttu ei tee paha ka teoreetiline ettevalmistus.

Eks selle ajaga on nagu on, vahel on ja vahel pole, aga kui mitu päeva järjest pole pliidi äärde saanud, lähed nagu närviliseks. Sõltuvuse ilming?

Toidu ja toitumisega on üldse huvitav asi. Vähemalt mulle tundub, et viimasel ajal on maailm hakanud polariseeruma – on paadunud lihasööjad ja veendunud veganid, kelle vahel käib kõikvõimalikes portaalides ja foorumites vihane andmine. Ühed süüdistavad teisi oma laste ilmajätmises täisväärtuslikeks ilmakodanikeks saamiseks vajalikest valkudest, teised jälle heidavad esimestele ette tapetud loomade laipade õgimist. Koledad asjad mõlemad.

Ise olen ikka proovinud kuldsel keskteel kõndida ja et meil juba harjumuseks saanud aastaringse kehva suusailmaga tahab keskmine inimene vähemalt korra päevas midagi sooja kõhtu saada, pakun valmistamiseks välja roa, kus loomsed (õigemini küll lindsed) ja taimsed komponendid kenasti koos eksisteerivad.

Komponendid saada

Roal endal on uhke nimi, „Kana Picasso“. Milline on ta seos kuulsa Hispaania kunstnikuga, ei oska kahjuks öelda, seda enam, et roog ise on vist hoopis Itaalia päritolu. Aga see polegi tähtis. Teha pole keeruline, kaua aega ei lähe, keskmine pere saab söönuks ja võib juhtuda, et jääb ülegi. Rahakotti ka ei ehmata ja kõik komponendid on saadaval.

Mida siis vaja läheb? Kana kõigepealt. Vaja oleks nii kilo jagu kanaliha. Võib osta valmis fileed või kintsuliha (kondita), aga kes väheke vaeva viitsib näha ja raha tahab kokku hoida, tehke nii, nagu mina – ostke terve kana ja nülgige liha kontidelt. See pole nii keeruline, kui esialgu võib tunduda. Puhast liha tulebki nii umbes kilo jagu, sõltuvalt kanast. Boonusena jääb teile üle materjal homse supi või puljongi jaoks. Ja kui olete kanakontidest viitsinud korraliku puljongi keeta, ei taha te enam kuubikust tehtud surrogaadi peale mõeldagi. Meie kliimas julgen soovitada kõikvõimalike Coldrexite ja Hotremide asemel.

Vaja läheb ka porrut, üks korralik varretäis. Kasutame ainult valget osa. Ise olen porrut ostes alati mõelnud, et ei tea küll, miks seda rohelist siis müüakse?
Kolm priskemat paprikat. Mina olen võtnud kõik eri värvi, siis pärast põnevam süüa ja kenam vaadata ka. Aga sellega on nii, kuidas keegi tahab.
Omaalgatuslikult olen lisanud ka ühe tšillipipra kauna, aga see on jälle maitse asi.

Küüslauku, nii umbes viie küüne jagu – jälle maitse asi. Kes tahab, võib rohkem panna, aga päris välja jätta ei soovitaks.

Tomateid umbes poole kilo jagu.

150–200 grammi riivitud juustu. Võib ise riivida või osta valmistoodet, aga sel juhul soovitan veenduda, et oleks tegemist ikka riivjuustuga, mitte juustulaadse tootega. On odavam, aga tulemust mõjutab ja mitte paremuse poole.

Klaasitäis (see vanaaegne kandiline teeklaas ehk 200 grammi) rõõska koort. Originaalis oli vist vahukoor. Kes kaloreid kardab, võib vahest kohvikoorega asendada. Ise olen kasutanud toidukoort.

Maitseaineid – soola, pipart, mis kellelegi veel meeldib... Valik on vaba, aga liiale ei maksa minna.

Menetlust alustame sellest, et lõikame kanaliha suupärasteks tükkideks ja praeme pannil kergelt üle, et tekiks jume. Soovitan praadimisel kasutada või ja õli segu ning pann enne korralikult kuumaks ajada, et liha ikka praeks, mitte ei hauduks omas mahlas. Kui juba hakkab lubama, lisame soola, pipra, maitseained, mida keegi tahab lisada.

Saab kõhu täis

Kana kuumtöötlemisega paralleelselt võiks aedvilja ära tükeldada. Porru peenteks seibideks, paprika ja tomat väiksemateks kuubikuteks.
Kui kana on kuldne, saadame ta puhkama ahjuvormi ja seltsilisi ootama. Mina ole kasutanud keraamilist või klaasist vormi, sellega saab roa hiljem kohe lauale anda.

Nüüd kanast vabanenud pannile porru ja kergelt läbi praadida või passeerida, kui peenemalt ütelda. Seejärel kallame panni sisu kanale selga. Siis samale pannile paprika, tomat ja koor ning hautada kaane all keskmisel kuumusel 10–15 minutit. Saadud soustiga valame üle selle, mis vormis ees ootab ja läkitame kõik 180-kraadisesse ahju nii pooleks tunniks.

Kuni kanakene ahjus higistab, hakime küüslaugu hästi peeneks (mina, laisk inimene, lasen läbi pressi) ja segame riivitud juustuga. Kui pool tunnikest on möödas, katame vormi sisu riivjuustu ja küüslaugu seguga ning saadame veel nii kauaks ahju, kuni juust on sulanud ja hakkab kergelt koorikusse tõmbuma. Valmis ta ongi. Võiks veel üle raputada rohelisega (vitamiinid!), mis kellelegi meeldib ja mida juhtub olema – till, petersell, koriander, basiilik...

Ja võib süüa. Kõrvale võtab igaüks seda, mida hing ihaldab – kellele kartul, kellele riis, kellele pasta, kellele igapäevane leib, kas must või valge, lisanditega või ilma või hoopis enda küpsetatud. Kes süsivesikuid kardab, ei pea midagi võtma, saab muidu ka kõhu täis.

Hääd isukest!

Täna loetuimad
Sinivetikas vallutas Saaremaa põhjaranniku
Teleka võitis Piret Vilukas Lümandast (1)
Hafen hoiab lipukirja: hea söök ja hea teenindus (4)
Kena naise kena roosiaed
Eeva Mägi näitab, et kõik on alles ja miski ei ole kadunud
Udriku lahel uppus kalamees
Vana asfalditehase pinnas kaevatakse välja
Toidufestivalil 11-käiguline heategevuslik õhtusöök
Vanad väsinud võistkonnad
Kuuma tõttu keegi haiglas ei ole
Kes teeb, see jõuab
Lugeja küsib, jurist vastab
Kaubaveod suursaarte ja mandri vahel kasvasid
JUHTKIRI - Troopika põhjamaal
Nädala loetavuse top 5
I Land Sound – elamusfestivali uus tase (2)
Torni ja Tallinna tänava ristmik avati liikluseks (4)
Muhus põles elumaja
Mõntu sadam täitus kaluritega (1)
Politseile laekus nädalaga 161 korrarikkumise teadet
Kommentaarid
I Land Sound – elamusfestivali uus tase (2)
Hafen hoiab lipukirja: hea söök ja hea teenindus (4)
Teleka võitis Piret Vilukas Lümandast (1)
Incap uuendas ISO sertifikaati (6)
Ohvri tuttav: teipijad olid hoopis mulle võlgu (109)
Saaremaa on naisküttide arvestuses kolmandal kohal (2)
Jultunud maasturijuht sõitis otse liivaranda (23)
Koolidirektor Toomas Takkise kaheksa õiget otsust (20)
Karja viikingipaat lasti vette (8)
Torni ja Tallinna tänava ristmik avati liikluseks (4)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2018. Kõik õigused kaitstud