Kingime maski Meie Maa tellijale
[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Kolmapäev, 14. aprill 2021  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Arhiiv
eelmine kuu
aprill 2021
järgmine kuu
E T K N R L P
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930




Majandus

Eesti 100 parimast restoranist üks asub Muhus ja kaheksa Saaremaal (9)
Autor: Sirli Tooming
Kolmapäev, 13. november 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Eesti Maitsed ja White Guide Nordic avaldasid taas 100 parima Eesti restorani nimekirja. Kui käesoleva aasta soovitusnimekirjas oli kaheksa Saare maakonna restorani, siis järgmisel aastal soovitatakse külastada juba üheksat.

Jätkuvat taset on näidanud restoran Alexander Muhu saarel Pädastes, Ku-Kuu, Hafen, Georg Ots Spa restoran, Prelude, Grand Rose Spa restoran, Mosaiik Café ja Saaremaa Veski, lisandus restoran Castello Kuressaares.

White Guide’is hinnatakse restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. Hindamisskaala põhineb 100 punktil. Eraldi hinnatakse toitu ehk restorani gastronoomiat, millel on ka suurim osakaal lõppskoori kujundamisel. Järgnevalt lisatakse teiste hindamise alla kuuluvate alade tulemused ning koostatakse lõpptulemus, mis võtab kokku iga restorani skoori. Kõikidel hindamise alla kuuluvatel aladel pööratakse erilist tähelepanu ideele, kontseptsioonile, fookusele ja isikupärale. Aga hinnatakse ka palju muud, alates kontseptsioonist kuni teenindamiseni välja.

Omanikuvahetus ja uustulnuk

Tänavu juulis vahetas Castello omanikku ning kuulub nüüd Terje Nepperile, kelle hinnangul oleks restoran võinud White Guide Nordicu soovitusnimekirjas olla ka mullu. „Restoran pole üksnes kohalike seas populaarne ja meie peakokk Ott Raud teeb väga head tööd,” kiitis Nepper, lisades, et ehk on tunnustava positsiooni taga lihtsalt suurem turundus, millele uus omanik on pisut enam tähelepanu pööranud. „Restoranis töötab supermeeskond ja loomulikult oleme oma klientidele väga tänulikud.”

Ka Eesti TOP 30 nimekirjas ilmutasid meie maakonna restoranid edusamme. Ainsa meistritaseme saavutanud Pädaste restoran Alexander nihkus Eesti restoranide pingereas koha võrra kõrgemale ja kuulub nüüd Eesti esiviisikusse.

Samuti hinnati kalarestoran Ku-Kuu tänavu kõrgtasemele. Kui möödunud aastal jäi restoranil Eesti 30 parima hulka pääsemisest puudu kaks punkti, siis tänavu kogus Ku-Kuu vähemalt 67 punkti ja jagas samaväärse skooriga selliste nimekate restoranidega nagu Joyce, Mantel ja Korsten, Koma ja Kolm Sibulat 26. kuni 30. kohta.

Kohaliku tooraine võlujõud

„Sellel aastal on ennekõike hea meel selle üle, et kaks kõige paremat restorani näitavad teistele väga head eeskuju kohaliku tooraine kasutamisega,” kiitis programmi Eesti Maitsed juht ja White Guide’i restoranijuhi Baltimaade sisujuht Aivar Hanson maakonna parimaid. „Pädaste Alexanderi kokapaar Stefan Berwanger ja Achim Braitsch on julged eksperimenteerijad, kelle taldrikutelt võib leida kõige ootamatumaid loodusande, mille uskumatud maitsed tuuakse esile keeruliste kokatehnikatega. Ku-Kuu Toomas Leedu jälle kummutab need väited, et kohalikku kala ei ole võimalik saada, et seda restoranis pakkuda. Tema lihtsad kalatoidud, kus alati on kõige olulisem kala enda maitse, on alati hea põhjus Saaremaale minekuks.”

Kuressaare kuursaali peakokk Toomas Leedu paljastab saladuse lausega: kaluripaadist otse lauale. Ja kuigi viimastel aastatel pole kalasaak kunagi kindel, annab meri midagi ikka välja. Selle “midagi” seast saab peakoka sõnul alati esimese valiku teha. Lihtsa toidu valmistamine eriti maitsvaks on omaette kunst ning seda kunsti kuursaalis vallatakse, sõnas Leedu, lisades, et enam lihtsamaks minna ei saa. Leedu ei pea end solistiks, loetledes pika nimekirja inimestest, kes saavutuse taga seisavad, ning tegi kummarduse kõigile, kes oma panuse andsid.

„See ei ole ühe inimese soolo, see on meeskonna töö ja võit,” ei varjanud ta tänu ja rõõmu, lisades, et kuna hinnati ka kõike muud peale toidu, tõi lisapunkte ka joogikaardile lisandunud kokteilivalik. Samuti usub ta, et hooajalise restorani Ku-Kuu kontseptsiooni toetas tänavu kevadel avatud kokteilibaar Lab restorani kõrval, mis on avatud aastaringselt.

Eesti Maitsed ja White Guide soovitusnimekirjas on Eesti 100 söögikohta Hiiumaast Narvani, mida soovitatakse 2020. aastal külastada.

*  *  *

KVALIFIKATSIOONID

RAHVUSVAHELINE MEISTRITASE

Järjestatud toidu hinnangu alusel.

80 punkti, millest vähemalt 36 on toidu eest.

Restoranid, mille köögis on saavutatud väljapaistev ja originaalne toiduvalmistamise tase maailmatasandil meisterlikus kategoorias. Üleüldine elamus on väga kõrgel tasemel.

MEISTRITASE

Järjestatud toidu hinnangu alusel.

75 punkti, millest vähemalt 32 on toidu eest.

Restoranid, mille köögis on saavutatud väga huvitav toiduvalmistamise tase meisterlikus kategoorias. Üleüldine elamus on väga kõrgel tasemel.

KÕRGTASE

Järjestatud üleüldise hinnangu alusel.

67 punkti, millest vähemalt 28 on toidu eest.

Meeldiv üleüldine elamus, mille puhul köögis on saavutatud hästi läbiviidud toiduvalmistamise tase.

VÄGA HEA TASE

Järjestatud üleüldise hinnangu alusel.

60 punkti, millest vähemalt 22 on toidu eest.

Meeldiv üleüldine elamus, mille puhul köögis on saavutatud hästi läbiviidud toiduvalmistamise tase.

HEA TASE

Järjestatud üleüldise hinnangu alusel.

41 punkti, millest vähemalt 17 on toidu eest.


Täna loetuimad
Nasval tegid inimesed kümme lõket
Kohus konfiskeeris roolijoodikult auto
Särg jääb Nasval paikseks
Alajaama rike viis elektri üle 8000 kliendilt (1)
Kuhu kadus kirjaniku kirjutusmasin?
Politsei otsib kadunud 50-aastast Toomast
Kuressaare-Mustjala liinil on uus bussipeatus
Maarahvamajades on ootuste ja lootuste aeg (1)
Õpilaste majutushüvitust on plaanis tõsta
Jagatakse kultuuristipendiume
ÖselBirchi kasemahlajoogid pääsesid Saksamaa suurde toiduketti
Liivide konkursi grand prixi võitis Martin Vesberg
„Teeme pai” kampaania – lihtne võimalus teha head
Suures poliitikas maksab kalender
Saaremaal alustab 1. klassis 287 last
Nädala loetavuse top 5
Joobes daamid põhjustasid gaasihäire (17)
Lääne-Saaremaal avastati tuhande aastane luustik (5)
Salme pood teeb sammu uude sajandisse (14)
Suvilahinnad on langenud (3)
Vald hakkab rajama Bellingshauseni monumenti (23)
Kommentaarid
Alajaama rike viis elektri üle 8000 kliendilt (1)
Harry Raudvere asutab Põliseestlaste Rahvaerakonda (187)
Salme pood teeb sammu uude sajandisse (14)
Maarahvamajades on ootuste ja lootuste aeg (1)
Teadmisjanuse Jaanis Prii rikas ja rutiinivaba elu (4)
Joobes daamid põhjustasid gaasihäire (17)
Vald hakkab rajama Bellingshauseni monumenti (23)
Droonipatrull hoiab merealal silma peal (23)
Saarlaste kalatoode valiti parimaks (2)
Suvilahinnad on langenud (3)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.


Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2021. Kõik õigused kaitstud