Autor:
Sirli ToomingReede, 07. juuni 2019.
Loe kommentaare |
KommenteeriSaare Peekon tarnib mandril Saaremaa sigadest toodetud Frank Kutteri liha ja lihasaadused Saare maakonna poodidesse ja tellijaile otse koju kätte.Ehkki Frank Kutteri toodang valmib Raplamaal ning valik toodetest on müügil nii mõneski Kuressaare kaupluses, on Frank Kutter OÜ juhatuse liikme Johanna Maripuu sõnutsi väga oluline, et Saaremaa toorainest valmistatud tooted jõuaksid kõikide saarlaste toidulauale.
„Frank Kutteri toodang on läbinisti eestimaine, tegelikult võiks öelda koguni saaremaine, kuna tooraine tuleb 100% Saaremaalt,” lausus Maripuu, kes õpib viimast aastat Tallinna tehnikakõrgkoolis tootmise ja tootmiskorralduse erialal ning on võtnud südameasjaks tuua Frank Kutteri tooted kodusaarele ehk Saare maakonda.
Seepärast alustas lihatööstus kolm nädalat tagasi koostööd osaühinguga Saare Peekon, kelle abil jõuavad Frank Kutteri tooted Saaremaale iga nädala esmaspäeval ja kolmapäeval. Selleks tuleb eraisikul või ettevõtte esindajal helistada müügiosakonda ning anda päev enne tarnepäeva tellimus sisse.
„Vahetu suhtlus on alati parem,” selgitas Maripuu, miks ta eelistab tellimusi telefoni teel vastu võtta. „Nii saab ka vahetut tagasisidet ning anda tellijale toodete kohta lisainfot. Kellel aga on arvuti kasutamise võimalus, need saavad enne tellimuse tegemist toodetega tutvuda Frank Kutteri kodulehel.”
Saaremaalt mandrile tootma
Nii nagu nimi „Maripuu“, pole ka kaubamärk „Frank Kutter“ saarlastele võõras. Esmakordselt tutvustati Frank Kutteri lihatööstuse toodangut kodukandi rahvale möödunud aasta augustis Eesti taasiseseisvumise tähtpäeval. Saaremaal kasvab Maripuudele kuuluvas seitsmes sigalas kokku umbes 35 000 siga, mis teeb neist Eesti kapitalil põhineva suurima seakasvataja vabariigis. Põhjustel, et sigu toidetakse peamiselt söödaga, mis valmib gruppi kuuluvas Valjala söödatehases, ja Raplamaa lihatööstuse kõrval asuvasse farmi viiakse samuti Saaremaal aretatud põrsad, millest kasvab lihatööstuse tarvis toore, võibki Frank Kutteri toodete päritolukohaks nimetada Saaremaad.
„Alustades sööda tootmisest kuni lihatoodete valmistamiseni on kogu tarneahel meie käes. See annab suure eelise kontrollida kogu tootmist nii, et lõpptoodang oleks võimalikult puhas ja värske,” seletas Maripuu. „Kuna loomad saavad naturaalset toitu, siis antibiootikume me ei kasuta. Samuti ei lisa me lihaasendajaid, maitse- ning lõhnatugevdajaid ega ka sünteetilisi aineid ning oleme otsustanud kasutada ainult värsket ja jahutatud liha. Meil pole tööstuses sügavkülmikutki!”
Tootevalik on lai
Kolm aastat tagasi ostis Saaremaa pikaaegne seakasvataja, Johanna isa Raul Maripuu ära Rapla lähistel Kehtnas asuva lihatööstuse koos seakasvatuskompleksiga. Pärast aasta pikkust täielikku renoveerimisperioodi alustati 2017. aasta juulis liha töötlemise ja toodete arendamisega. Kui alguses toodeti ja müüdi ainult jahutatud liha, siis nüüd valmivad Frank Kutteri lihameistrite käe all tooted juba mitmes kategoorias: lihavalmistised, hakkliha, suitsutooted, vorstid, snäkid ja kõrvalsaadused. „Hakklihasegud porgandi ja peediga on erilised menukid kohalike lasteaedade ja koolide hulgas,” ütles Johanna ja kinnitas, et Frank Kutteri vorstitoodete lihasisalduse osakaal on kõrge, umbes 70% ringis. „Sel aastal sai Frank Kutteri viiner naturaalseasooles piirkondlikul konkursil Eesti parima toiduaine tiitli,” rõõmustas Johanna väikese tunnustuse üle.
Algus oli ikka raske
Kahe aasta jooksul on ettevõtte töötajate arv enam kui kahekordistunud. Praegu töötab lihatööstuses 28 inimest ning juba esimesel majandusaastal suutis ettevõte kasvatada müügitulu. „Meil on kaasaegsed töötingimused, oleme saanud palju kogemusi erinevate toodete väljatöötamisel ning klientidega suhtlemisel,” rääkis Johanna, kelle hinnangul olid need esimesed kaks aastat täiendav õppeaeg muu hulgas ka sellest, kuidas luua suhteid suurte jaekettidega ja kui keeruline ning aeganõudev on protsess, mis viib koostöölepinguni.
Praegu on Frank Kutteri suurim partner Raplamaa tarbijate ühistu, tooted on müügil ka Tallinna ja Tartu kaubamajas, Stockmanni toiduosakonnas ning Tartu ja Pärnu taluturul, Pärnu ja Harjumaa Rimides ning ka suuremates Maximates. „Tänaseks oleme jõudnud umbes sajasse Coopi poodi üle Eesti, suurematesse Rimidesse Harjumaal, Pärnumaal ja Ida-Virumaal lisaks ka suurematesse Maximatesse,” nimetas Johanna ühe töövõidu. Saaremaal tasub Frank Kutteri kaubamärki otsida Kuressaare turu lihapoest, Coopi Rae kauplusest ja Kaubaaidast, Liiva Konsumist ja teistest Coopi poodidest.
„Alanud koostöö Saare Peekoniga annab võimaluse tulevikus pakkuda paremat tarnet ka Saaremaa Coopile,” oli Johanna lootusrikas.