[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Kolmapäev, 26. juuni 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
aprill 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930




Majandus

Esmaspäeval tuunisid saarlased Gotlandis oma tooteid
Autor: Sirli Tooming
Kolmapäev, 06. märts 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Nädala algul pärast päevatööd kutsus Saarte Koostöökogu GOSPA Gotlandi seminariruumi kokku Saaremaa peakokad ja „Saaremaa ehtne toode“ toidutootjad, et enne hooaega ärgitada pooltevahelist koostööd uute kohalike toidutoodete väljaarendamisel ja turuletoomisel.

„Väiketootjal jääb tihtipeale puudu tootearenduslikest ideedest ja oskustest oma toodete arendamisel, kokkadel seevastu on ideid ja teadmisi küllaga. Kui lisada veel tootjate omavaheline koostöö ning kõik osapooled kokku viia, sünnivad sümbioosis uued põnevad tooted,” ütles ürituse idee autor ja mentor Mari Arnover. „Olen Saaremaa ettevõtetega koostööd teinud tänaseks kuus aastat ning koostöömantra käib minuga, see tähendab, et selleks, et eristuda ja silma paista, peab olema natuke midagi lisaks, kui vaid Saaremaal puhtas looduses kasvanud ja saarlaste tehtud – see väike miski, mis sünnib koostöös ehk teisisõnu üks pluss üks, mis annab kokku kolm. Usun siiralt, et siin on peidus Saaremaa 2.0 maagia.”

Mõttevahetus oli aktiivne

Üle Saaremaa oli toodete tuunimisele kokku tulnud tootjaid väga erinevatest valdkondadest – mägiveiste kasvatusega tegelev Ranna Villa, lamba- ja lihaveiste kasvatajate ühendus Muhu Liha, erinevaid köögivilju kasvatav Rautsi talu, ravim- ja maitsetaimi kasvatav Popi talu, Orbu talu kadakasiirupimeistrid, Pihtla Pruulikoda ja Veski, kasemahla tooteid valmistav Ösel Birch, maheõunalimonaadi käsitöötootja Öun Drinks, Saksa Talupoe jäätisekohvik, kalatooteid valmistav Vettel OÜ, Nõgesevabrik kuivatatud ürtidest karastusjookideni, siidritootmisega alustav Ösel Kaubandus, tudra- ja tatrakasvatuse ja toodetega tegelev Karmeli ning Metakor oma kastmete ja hoidistega.

Raul Schiff Ösel Kaubandus OÜ-st leidis esmaspäeval, et tooraine valiku puhul ei tohiks hinnast lähtuda, vaid peaksime toetama Saaremaa ettevõtteid ja aitama üksteisel siin, saarel, ellu jääda.

Õhtut juhtis Õile Aavik (Ösel Fish), osalesid kokad ja peakokad Kristjan Koppel (Grand Rosé), Alar Aksalu (GOSPA), Toomas Leedu (kuursaal), Timo Pärn (Coop), Juss Lindmäe (kuursaal), Sander Väärt (SaareMaakera) ning Risto Laanet (vabakutseline).

Peakokkade aeg on piiratud, seega, et saime korraga kokku nii suure hulga inimesi, kes annavad maitsete ja koosluste osas ideid ning teavad, mis on restoranide vajadused, oli kuldaväärt, kõneles mentor. „Väiketootjal ei ole ise jõudu ja teadmisi kohalikul toorainel põhinevate lihatoodete retseptide väljatöötamisel,” tõdes Kadri Kask Muhu Liha OÜ-st. „Loodetavasti saame nüüd suveks tulla turule vorstiga, mida saab osta vaid Saare- ja Muhumaalt, nagu vanasti Borodino leiba.”

Treenitud maitsemeeled

Peakokkade maitsemeeled on treenitud ning kogemused räägivad, mida või kuidas tasub toorainele läheneda. Arnoveri sõnul jäid kokkuvõttes kõik osapooled väga rahule – saadi kontakte, väärt ideid, mille peale ise poleks nii kiiresti tulnud, ning julgust tootearenduseks, samuti ülevaate restoranidest, mida põnevat on sündimas ning oodata.

Saarte Koostöökogu esindaja Sulvi Munk ütles, et ürituse tulemusel tekkinud ideed liiguvad edasi arendusse ehk järgmisesse etappi. „Juuni algul hindab ideid ja tooteid peakokkade žürii. Ootame huviga tulemusi,” lausus Munk. Arnover lisas, et tooted, mis vajavad edasiarenduseks vähem aega, vaadatakse uuesti üle kahe kuu pärast, samuti hoitakse pilku peal kõikidel teistel edasiarendustel.

Esmaspäevaõhtune maitsete tuunimine on osa projektist „Lühikeste tarneahelate kaudu turustamisvõimaluste arendamisel“, mille eesmärk on suurendada kohaliku toidu tarbimise kasvu inimeste teadlikkuse ja positiivsete hoiakute tõstmise kaudu elukoha lähiümbruses toodetud/kasvatatud toidu osas.


Täna loetuimad
KIK toetas 20 Saaremaa keskkonnaprojekti
Sotsiaalosakonna juhatajaks valiti Mare Naaber
In memoriam JÜRI PINO (03.07.1970 - 23.06.2019)
Üheksast lõbustusasutusest üks vastas tuleohutusnõuetele (1)
200 ja peied (1)
Incapi juht valiti Eesti elektroonikatööstust juhtima
Andre Kiil võitis Kuressaares rallikrossi etapi
Häirekeskus tutvustab Aurigas hädaabinumbri 112 tööd
JUHTKIRI - Jaaniaja järelehüüe
Sutus põrkasid kokku ATV-d  (1)
Lugeja küsib, jurist vastab (1)
Suvejooksu võitsid Liliana Torn ja Mart Andresson
Praamiga sõitis jaanide ajal rekordarv reisijaid
Sarma seeriajooksu võitis Janar Mai
Saaremaal on puugihaigusi mullusest vähem
Nädala loetavuse top 5
KIK toetas 20 Saaremaa keskkonnaprojekti
Sotsiaalosakonna juhatajaks valiti Mare Naaber
In memoriam JÜRI PINO (03.07.1970 - 23.06.2019)
Üheksast lõbustusasutusest üks vastas tuleohutusnõuetele (1)
200 ja peied (1)
Kommentaarid
Raekoja tänav peagi liikluseks lahti (9)
Üheksast lõbustusasutusest üks vastas tuleohutusnõuetele (1)
Lugeja küsib, jurist vastab (1)
200 ja peied (1)
Sutus põrkasid kokku ATV-d  (1)
Varas istutas potililled oma aeda (27)
Komisjon: öösel võiks olla kange alkoholi müügi keeld (35)
Lihaveised häirivad Sutu lahe ääres suplejaid (33)
Vald: pakendeid peaksid vastu võtma ka poed (18)
Sõmera hooldekodukompleks läheb müüki (3)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud