[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Pühapäev, 12. juuli 2020  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuli 2020
järgmine kuu
E T K N R L P
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031




Maakond

Täiendõpe kui tööturul püsimise võti
Autor: Vilma Rauniste
Kolmapäev, 27. november 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Möödunud laupäeval lõpetas järjekordne täiendõppegrupp Kuressaare ametikoolis kokanduse kursuse. Oleme ju tarbijatena märganud, kui suure laviinina tuleb kaubanduslettidele uusi tooteid, sama seis on kokkade ja toiduga tegelevate asutuste ees.

Esmalt küsitlesin ametikooli täiendkoolituse juhti, sest iga koolitus saab alguse planeerimise, projektikirjutamise ja jah-vastuse korral kavandatu organiseerimisega.

„Pean kõigepealt vajalikuks öelda, et täiendõppe kursused on rahastanud Euroopa Liidu Sotsiaalfond ja need on osalejatele tasuta. Sarnaseid kursusi korraldame juba 2008. aastast. Igal aastal on olnud kaks või kolm kokkadele mõeldud koolitust, kuid erinevates valdkondades läbi viidud kursusi tuleb aastas kokku 20–25 ringis,” tutvustas Kuressaare ametikooli täiendõppekoolituse juht Ade Sepp.

Soovides teada saada, kui paljude erialade inimesi suudab ametikool kui elukestva õppe üks põhilisemaid tagajaid maakonnas ühe aastakäigu jooksul läbi viia, loetles ta möödunud aastatel korraldatud kursusi, ja see nimekiri sai väga pikk. Digioskuste alused; grupitoitlustuse planeerimine ja pakkumine; keerulised suhted ja stressi juhtimine; lepingulised suhted väikeettevõttes; puhastusteenindaja koolitus; pärandturism kui puhkuse rikastaja; raamatupidamine alustavale ettevõtjale; tabeltöötlus ehk Exceli-koolitus; teenindusalane inglise, soome ja vene keele kursus; kultuuriprojektide kirjutamine ja juhtimine; arvutiprogrammi ZW3D baaskursus; dekoratiivkrohvija ja -viimistleja koolitus; puitkonstruktsioonid (terrassiga piirdeaiad); käsitöötoodete ja teenuste turundus; väikeettevõtte veebilehe loomine ja haldamine; turismitoote turundus; tähtpäevad ja toidud Eesti rahvakalendris; kala- ja mereannid toidulaual, toitude kaunistamine ja serveerimine, grillimine ja barbeque, rahvustoidu, toidu ja veini sillad, ürtide kasvatamine ja kasutamine toiduvalmistamisel, hommikusöökide valmistamine, erivajadustega klientide toitlustamine...

„Püüame täiendkoolitusi korraldada iga valdkonna töötajatele. Kokkadele oleme läbi aastate teinud palju erinevaid koolitusi. Sel aastal on olnud toidud ulukilihast, pastatoitude valmistamine, külmade suupistete valmistamine, dessertide valmistamise klassika ja tänapäev, furšett-laua suupisted. Need teemad on mahtunud kolme kevadel toimunud ja kahte sügisesse kursusesse, kõik tasuta.”

Kui palju inimesi saab aastas teadmiste poolest rikkamaks? „Kui võtta kõik koolitused, siis on pilt veelgi kirjum, sest ka ettevõtjad tahavad meilt koolitusi, nii esmaabi- kui toiduhügieenikoolitust. Selle aasta koolituste hetkeseis on 350 lõpetajat. 2018. aastal oli koolitustel 584 lõpetajat (koos autokooli lõpetajatega 720). Üle 500 on igal aastal olnud.”

Rääkige pisut ka endast, mis ajast te ametikoolis töötate? „Olen töötanud 23 aastat, ja kohalik. Kuid tahan öelda veel seda, et järgmise aasta esimeseks poolaastaks on tellitud 17 koolitust, kuid kui palju antakse, veel ei tea. Tasuta koolituste kohta saame info detsembri lõpus, jaanuari alguses jõuab see meie kodulehele. Plaanitud on palju, aga tegelikku võimalust veel ei tea.”

Hinnatud kokaõpetaja

Kursuse konkreetne läbiviimine ehk koolitamine lasus seekord kooli staažikal toitlustusõpetajal Irina Arhipoval, kelle õpetaja-teekond Kuressaare ametikoolis algas aastaid tagasi. Irina Arhipova on aasta õpetaja 2016. „Minu toitlustuse õppesuuna õpetaja staaž on 15 aastat, enne seda töötasin muul alal umbes sama palju. See koolitus oli pastakoolitus, läbi kolme laupäeva kokku 24 tundi.

Igal koolituspäeval olid oma teemad. Esimesel laupäeval n-ö must pasta koos kala ja muude mereandidega. Teine oli Itaalia köögi erinevatest klassikalistest pastatoodetest, sinna juurde tiramisu. Viimasel, kolmandal õppepäeval oli kõigi osalejate ühine soov slaavi- ja kaukaasiapärased toidud. Valmistasime viis erinevat rooga: kanapelmeenid maheda majoneesiga, Aasia pelmeenid vürtsika kastmega, Gruusia hinkaalid, tšeburekid ja vareenikud kirsikastmega,” rääkis Irina Arhipova.

„Koolitusel käivad toredad ja avatud inimesed, kes soovivad erinevaid asju õppida, kogeda ja vastu võtta. Koolitusele tulebki avatud inimene. Vanuserühm ja ka erialased teadmised on mõneti erinevad – kes kasutab oma teadmisi turismi- või majutusettevõttes, kes töötab toitlustusasutuses. Üsna paljud koolide ja lasteaedade kokad käivad siin uusi teadmisi hankimas. Seekord oli ka üks õpetaja, kes ütles, et ta alustas kodundustundide andmisega ja tahab seetõttu end toiduvalmistamise uute trendide ja tänapäevasemate asjadega kurssi viia.”

Õpilaste muljeid

„Kuna tänapäeval pööratakse elukestvale õppele väga suurt rõhku, õigusega, sest kunagi ei tea, mis elu toob, ühel päeval võid olla töötu. Kui on mingi muu alus olemas, saab kohe edasi liikuda ja ei pea koju konutama jääma. Seepärast tulebki pidevalt oma oskusi täiendada ja koolitustest osa võtta,” rääkis Saaremaa lihatööstuse peatehnoloog Malle Mägi.

„Mulle need koolitused väga meeldivad. Irina Arhipova on väga pädev koolituste läbiviimisel ja juhendamisel ning Ade Sepp väga hea organisaator ja projektide kirjutaja. Mina olen koolitustest huvitunud ja tahan ennast pidevalt täiendada sellepärast, et tegelen toidu ja sellega kaasnevaga. Kuna vastasin koolituse nõuetele ja registreerisin kiiresti, ma gruppi pääsesin. Sel korral oli koolitus suunatud pastatoitude õppele, pastat ei olnud ma varem ise teinud. Viimasel koolituspäeval tegi meie grupp hinkaale.”

Malle kirjeldas seejärel sellise huvitava nimega pastatoidu valmistamist järgmiselt. Tehti pasta taigen ja rulliti plaadiks. Täidiseks tehti Gruusiale omaselt sea- ja lambahakklihasegu rohkete roheliste ürtidega. Vormiti ümara vormiga hinkaalid, keskele pandi täidis ja volditi kokku. Hinkaali otsa tehti tainast tipuke, millest keetmise järel kinni haaratakse ja süüakse. Kui hinkaal on õigesti tehtud, püsib lihapuljong ilusti taignas. Selline tipust haaratav ja keeduleeme kastetav söömisviis olevat grusiinlastele igiomane.

„Saime kolme koolituspäevaga täieliku ülevaate erinevate pastatoitude valmistamisest, koolitus oli väga huvitav ja põhjalik. Meie tööstus tellib allhankena pelmeene ja müüme oma kaubamärgi all, sellega seoses sain koolituselt väga hea ülevaate, oskamaks ka allhankijaid kontrollida, et meile tehtaks ikka nõuetekohane toode. Olen nüüd teadlik ka sellest, kuidas valmistamisprotsess toimib. Koolitus oli mitmeti kasulik.”

Küsides Mallelt, kas ta on olnud usin koolitustel käija, sain vastuseks: „Olen olnud usin õppija, aga kursustele on üsna keeruline saada, sest huvilisi on palju. Kui kursused kodulehele üles riputatakse, tuleb see moment tabada ja kiiresti registreerida. Tavaliselt pääseb kursusele 10–12 kiiremat. Kindlasti jälgin ka edaspidi nii ametikooli kui muude kursuste võimalusi, tahan kogu aeg oma oskusi täiendada,” pajatas õpihimuline Malle Mägi.

Oma muljetest rääkis ka kokana töötav Rita Tuuling. „Muljed on väga head. Arvan, et hakkan nüüd ise pastatooteid tegema ja mitte enam poest ostma. Isetehtud on palju maitsvamad. See ei ole mu ainuke koolitus. Olen aastate jooksul paljudel osalenud, kui on olnud võimalus ja mis on mulle huvi pakkunud. Ajaga tuleb kaasas käia, enesetäiendamine on väga vajalik, sest uusi toidu- ja maitseaineid on tulnud ja tuleb nii palju juurde. Ma ei mäletagi enam, mis aastast olen ametikooli koolitustel osalenud, igatahes päris palju – ürtide kasutamisest toiduvalmistamisel, toidud meie jõululaual ja mitmeid teisi.

Ade ja Irina on väga meeldivad inimesed, nendega on hea koos töötada. Olen väga huvitatud ka järgmise aasta koolitustest.”

Rita on õppinud kokaks ja terve elu kokana töötanud. Ristsed sai ta kunagises toitlustuskombinaadis. „Toitlustuskombinaadil oli erinevaid asutusi, olen töötanud Veskis, restoranis Võit, sööklas... Arvan, et koka-aastaid kokku lugedes tuleb päris korralik arv. 1980-ndate algusest saati olen seda toitvat ametit pidanud, kolmkümmend aastat tuleb kindlapeale ära. Kui toitlustuskombinaadi aeg otsa sai, olin kokk Sandla sööklas ja nüüd Pihtla kool-lasteaia sööklas.”

„Mulle on alati muljet avaldanud, et Irina Arhipoval, kes gruppe juhendab, on retseptid nii välja töötatud, et toidud tulevad alati väga hästi välja, nende järgi on mõnus teha. Ja kõik kursuslased teevadki mõnuga ja tulemus on väga hea.
Olen 52 aastat olnud peolaudade kokk. Olen olnud Mändjalas, hotelli ajal ja kümme aastat Kalamajas, kus oli pidu peo otsa.

2011. aastal lõpetasin seal. Olin siis FIE. Kokandus on olnudki mu põhiline amet, ja mulle on meeldinud alati end täiendada. See on nii põnev, sest kokandus liigub samal kiirusel edasi kui meditsiin ja kogu meie elu,” pani loole ilusa punkti staažikas kokk Miralda-Rally Matt.

Täna loetuimad
UUS! Muhus toimus ahelkokkupõrge (15)
Tasuta bussid viivad Saaremaa avatud taludesse (4)
Tänavusel Mototoobril võib olla poole vähem osalejaid (13)
Suusataja läbis rullidel Saare- ja Muhumaa (3)
Brasiillased osalevad Ruhnu looduse- ja viiulilaagris (13)
Kuressaare Soojus sai KIKilt lokaalkütte jaoks ligi 160 000 eurot (4)
Saaremaa vald ja Elering sõlmivad koostööprotokolli
Nädala loetavuse top 5
Auto põrutas Tallinna tänaval läbi aia  (20)
Selgusid Kaunis Kodu konkursi maakonna parimad (1)
UUS! Muhus toimus ahelkokkupõrge (15)
MTÜ Saarte Kalandus sai uue juhatuse (17)
Ettevõtjad nõuavad kesklinna liikluse sulgemise kohest lõpetamist (39)
Kommentaarid
MTÜ Saarte Kalandus sai uue juhatuse (17)
Ohvri tuttav: teipijad olid hoopis mulle võlgu (239)
Tänavusel Mototoobril võib olla poole vähem osalejaid (13)
Soela sadama teenindushoone on varsti valmis (7)
Suusataja läbis rullidel Saare- ja Muhumaa (3)
UUS! Muhus toimus ahelkokkupõrge (15)
Ettevõtjad nõuavad kesklinna liikluse sulgemise kohest lõpetamist (39)
Brasiillased osalevad Ruhnu looduse- ja viiulilaagris (13)
Kessus katsetatakse uudset digilahendust (7)
Harry Raudvere ärritas volikogu käitumine  (16)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.


Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2020. Kõik õigused kaitstud