Autor:
Vilma RaunisteLaupäev, 15. detsember 2018.
Loe kommentaare |
KommenteeriValjala alevikus elav Helina Mäekivi sai väikeettevõtjaks 2010. aastal, kui ta end füüsilisest isikust ettevõtjaks vormistas ja asus küpsetama värskelt atesteeritud koduköögis. Ettevõtte nimeks sai Varju Pagar ja toodeteks piparkoogid, tordid, kringlid, koogid, pirukad.Algul oli tema ettevõtlus rajatud ainult tellimustöödele, ja tellimuste tipus olid kringlid, tordid ja jõulude ajal ka piparkoogid.
Ja nüüd, pärast aastast pagaritöökoja pidamist Kuressaares Turu tänaval, on ta Varju Pagari koduköögis tagasi. Olulisim põhjus oli selles, et linnas oli tal küll võimalus palgata lisatööjõudu, kuid tööjõumaksud on väikeettevõtjale liiga kurnavad. Selle aja plussiks nimetas ta aga seda, et kui ta linnas ukse kinni pani, saab nüüd kodus end perele pühendada.
Nüüdseks on jõulud jälle ukse ees, et küsida, kuidas läheb? „Päevad on tööd täis, ikka piparkoogid, tordid, kringlid... Novembri lõpus olid esimesed taignad ja piparkoogid juba laual ja siiani muudkui teen ja müün. Kõik on käsitöö, uusi asju pole lihtsalt aja pärast võimalik teha. Olen jäänud klassika juurde, ikka ehtsa võiga piparkoogid, glasuuriga ja ilma. Kaunistatud suuri pitsilisi piparkooke ma sel aastal ei tee, sest nende kaunistamine võtab väga palju aega,” rääkis pagar Helina Mäekivi.
Küsimusele, mitu kilo tainast jõuab ta päevas ära küpsetada, sain vastuseks, et sellist arvestust pole ta pidanud.
„Ühel päeval teen taigna, teisel päeval küpsetan, kolmandal glasuurin ja pakin, nii kuidas aeg lubab ja vajadus on. Massiliselt ei jõua piparkooke teha, ka tortide ja kringlite järele on nõudlus üsna suur. Kõige rohkem teen klassikalist kohupiimakreemitorti, see on mõnus, mahe ja puhta maitsega. Kringlitest tellitakse enam Rootsi kringlit, mida mõni nimetab klassikaliseks ja teine jälle šokolaadikringliks. Selles on hästi palju rosinaid, on mõnus ja mahlane.”
Jutu käigus selgus, et üks uus toode on Helinal ikkagi ka – karamelli-banaanikringel. „Vaat see on küll päris uus toode. Arvatakse, et karamelli tõttu on kringel väga magus, aga ei ole, on parajalt magus.”
Tooteliikidest ja sortidest rääkides on see ühe tegija kohta muljetavaldav. Kringleid kuut-seitset sorti, nii magusaid kui soolaseid. Torte samapalju, lisaks pirukaid ja palju erinevaid kooke. „Kõiki kooke olen teinud vastavalt kliendi soovile. Kuna ma ei ole suurtootja, saan toodanguga mängida, olla paindlikum. Kes tahab rabarberikooki – saab, kes toorjuustukooki – saab...
Lehttaignapirukad on lihaga, magusad kohupiimaga ja kaneelikeerud. Tööd jätkub. Üksinda ma siin teen, kedagi abiks ei ole.”
Kust su piparkooke saab?
Helina maitsvad piparkoogid on linnas saadaval ainult Auriga juustupoes. Jõululaatadest tahab ta osaleda sel pühapäeval toimuval Salme laadal. „Arvan, et rohkematele ma lihtsalt ei jõua. Salme laat on minu teada avatud kümnest kolmeni. Seal olen oma piparkookide ja taignaga olemas.
Kooke ja muud selleks teha ei jõua. Kõik muu tuleb tellida, niisama müügiks ma neid ei tee. Kodus teha on ka rahulikum, aega saab paremini kasutada ja teha vastavalt võimalusele.”