Autor:
Vilma RaunisteKolmapäev, 12. detsember 2018.
Loe kommentaare |
KommenteeriEpi talu perenaine Inge Uulits ütles, et põhiliselt osalevad toidutootjate ja -valmistajate kokkusaamise üritusel koolide ja lasteaedade toitlustajad, registreerunud on ka mõned kohvikud, restoranid, kokku 22 toiduvalmistajat. „Mina võtan kaasa mõned tooteliigid, mida saab aastaringselt valmistada: mustsõstra-, punase sõstra, vaarika-, ploomi-, astelpaju- ja kõrvitsatooteid sellise arvestusega, et õhtustele külastajatele ka jaguks. Saan nii aru, et see üritus on väiketootjate turustamisvõimaluste parandamiseks, et selle läbi jõuaks rohkem kohalikku toorainet inimeste söögilauale.”
Saaremaa Koostöökogu tegevjuht Terje Aus lausus, et see on Baltic Sea Foodi projekt ja Saarte Koostöökogu ei ole sellesse väga haaratud. „Saan öelda ainult seda, et Saare maakond valiti pilootprojekti piirkonnaks ja rohkem teab sellest Angela Nairis.
Saaremaa Turismi projektijuht Angela Nairis, kes on seotud erinevate toitlustusüritustega maakonnas, rääkis, et ürituse esimeses osas saavad pooled ka omavahel arutleda, millisest tootest/toodetest on keegi huvitatud. „Näiteks sedagi, et kasutaksin teie toodet, aga kas saate pakendada suuremat kogust? Tootjad ja valmistajad saavad vastastikku nõu anda ja omavahel suhelda. Eelkõige saab aga näha, milliseid tooteid meil valmistatakse.
Oleme ka varem mõnel aastal sellist üritust korraldanud, see on alati väga menukas olnud – näha ühes ruumis paljusid valmistajaid ja võimalusi. Kuna kõik väiketootjad ei saa sellele üritusele tulla, on Saarte Sahvriga kokku lepitud, et nad võtavad kaasa ka nende tootjate asju, kes ise ei tule, aga kelle toode võiks toitlustajatele huvi pakkuda. Seega reaalset infot saab palju rohkemate väiketootjate kohta.”
Angela lisas, et praegugi kasutavad paljud Kuressaare toitlustusasutused meie väiketootjate tooteid. „Kohalikke tootjaid on maakonnas hästi palju ja uusi tuleb aina juurde. Sellel üritusel saab teada ehk nii mõnestki, kelle tegutsemisest ei teatud, kuid kelle tooteid on võimalik hakata kasutama.”