[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Teisipäev, 25. juuni 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuni 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930




Maakond

Eesti toidu kuu jätkub ka oktoobris
Autor: Vilma Rauniste
Neljapäev, 04. oktoober 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kliki ja vaata suuremat pilti

Kokku askeldas köögis 14 kokka, kes praegu Saaremaal tegutsevad või on siinsete juurtega ja selle suurejoonelise laua valmistamiseks appi ruttasid. Foto: Valmar Voolaid / Saaremaa Toidufestivali

Kuigi käes on oktoobrikuu, pole Eesti toidu kuu üritused siiski lõppenud. Eeloleval nädalavahetusel toimub Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses ning 13. oktoobril tähistatakse lõikuspüha Eesti Põllumajandusmuuseumis.

Samuti ootavad Eesti Rahva Muuseum ja maaeluministeerium inimesi osa võtma suurest toidupärandi kogumise võistlusest „Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna”. (Lisainformatsiooni kogumisvõistluse kohta leiab lehelt www.eestitoit.ee)

„Kartul jahukastmega, mille kõrvale süüakse liha või kala, on pikka aega olnud eestlaste kõige tavapärasem roog. Ka minu igapäevasel toidulaual on kartul lahutamatu külaline. Sünnipäevade ajal kaunistab meie pere peolauda aga erilise retsepti järgi valmistatud ahjukartul ning eestimaine liha. Ilma nendeta ei möödu ükski pidu. Loodan, et Eesti inimesed on agarad oma peolaua lugusid jagama ning toidupärimuse konkursil osalema – nii saame ühiselt Eestile 100. sünnipäevaks väärtusliku kingituse teha,“ sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

„Eestis on kvaliteetse ja maitsva toidu tootmiseks kõik eeldused olemas: puhas õhk, metsaandide ja ulukite poolest rikas mets, kalarikkad veekogud, viljakad põllud ja liigirikkad rohumaad. Meil on tublid põllumehed ja uuendusmeelsed toidutööstused, kõrgel tasemel kokad ning teadlikud ja nõudlikud tarbijad. Seega, kui teil on soov eesseisvaid nädalavahetusi maitsva Eesti toiduga täita, siis kutsun teid osalema kahel üritusel, mis Eesti toidu kuu väärikalt lõpetavad,“ lisas Tamm.

6. oktoobril kolmandat korda Tartu Lõunakeskuses toimuval Eesti toidu peol pakutakse head ja paremat maitsmiseks ja kaasa ostmiseks ning 13. oktoobril tehakse lõikuspüha raames Eesti Põllumajandusmuuseumis kokkuvõtteid Eesti toidu kuust ja põllumehe aastast. Töötoas õpitakse hapukapsa valmistamist, küpsetatakse rukkileiba muuseumi EV100 rukkipõllul kasvanud viljast ja tutvustatakse mahepõllumajandusliku linnaaiandusega tegelevat MTÜ-d Tartu Maheaed. Lisaks toimub maarahva omatoodangu sügislaat, rehepeks käsitsi ja masinaga ning lambapügamine.

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris, mil külastajaid oli 65 000. Külastajate arv on aastatega kasvanud ning viimased kolm aastat on külastajaid olnud hinnanguliselt 75 000. Toidukuu on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“, mille alla kuuluvad Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Saartel pandi toiduga seotud suurüritustele punkt septembris
Seda tänuväärset ja väga mahukat ettevõtmist meenutab Saaremaa toidufestivali võtmefiguur Angela Nairis. „Oleme suurte toitlustusüritustega sel suvel lõpetanud, kuid väiksemaid ikka veel tuleb. Tean, et Roomassaares Kuressaare jahisadamas on korraldatud pikka aega eri õhtusööke seeriatena, 5. oktoobril on plaanis „Kala ja õlu”. Ka Viirelaiu majakas tehakse erinevaid üritusi, oktoobri lõpus (27-ndal) toimub „Viirelaiu peakoka eri” nende seeriasarjast. Vladislav Djatšuk, Tchaikovsky restorani peakokk tuleb Tallinnast sööke valmistama.

Sellesuvine toidufestival oli juba viies, mil purustati kõik senised ürituste ja publiku rekordid. Nädal kestval festivalil oli seekord programmis 20 erinimelist üritust ja hinnanguliseks külastajate arvuks loeme 16 000 inimest. Arvan, et see on ääretult suur number, mis näitab, et see üritus on vajalik ja paneb inimesed liikuma.

Sel aastal oli ka kõige rohkem õunakohvikuid, koguni 20. See näitab ka seda, et kodukohvikute tegijatel on energiat, soovi ja tahet näidata oma hoovi ja oskusi, see on hästi armas. Läbi aegade oli ka kõige suurem õunakohvikute külastajate arv, ca 6000, ligilähedane sellele oli 2016. aasta.
Arvan, et selle aasta kõige erilisem asi oli EV 100-le ja Saaremaa toidufestivali viie aasta juubelile pühendatud eriõhtusöök „Saaremaa 100 maitset”. Õhtusöök oli 11-käiguline ja eesmärk oli näidata Saaremaa eri maitseid läbi saja aasta, igast kümnendist midagi. Miks just 11 käiku? Üks käik oli vaade tulevikku. Kokku askeldas köögis 14 kokka, kes praegu Saaremaal tegutsevad või on siinsete juurtega. Ka ametikool oli kaasatud belglasest peakokaga.“

*  *  *
Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna

Kallid Eesti inimesed, olge siis agarad toidupärimuse konkursil osalema ja oma peolaua lugusid teistega jagama, tehes nii ühise kingituse Eesti 100. sünnipäevaks.

Angelalt küsisin ka tema pere sünnipäevalaua ja kommete kohta. „Minu lapsepõlve sünnipäevadest on meelde jäänud kartulisalat. Aga see, mis on samaks jäänud nii minu vanemate kui minu ja minu laste puhul, on sünnipäevahommikul kingitusega ülesäratamine. Minu ema ja isa tegid seda alati ja ka me oma lastega, selle tava olen oma vanematelt üle võtnud,” rääkis Angela Nairis.

„Sünnipäevalaua puhul, eriti laste sünnipäevadel, lähtume lapse enda soovidest, kuid oleme igal aastal püüdnud teha veidi teistmoodi. Kui sünnipäevalaps ikka tahab friikartuleid või hamburgerit, siis ta selle saab. Aga hamburgeri kotletid oleme ise teinud, kõik komponendid on kaussides ja igaüks saab just sellise hamburgeri kokku panna, nagu tahab. Aga täiskasvanute sünnipäevadel, kui me seda koos külalistega üldse tähistame, püüame välja mõelda midagi uut ja teistmoodi ning selle nimel siis ka vaeva näha. Seetõttu on vahe minu lapsepõlve sünnipäeva ja tänase vahel üsna suur, traditsiooniks on saanud teha midagi teistmoodi.”

Elukogenum, kellele sama küsimuse esitasin, on Milgete Pihl, kes aastakümneid olnud Meie Maa kirjasaatja. „Võin sulle ühe lausega öelda, et ema tegi igal sünnipäeval mulle suure ülepanni-munakoogi, mille maitse on siiani meeles. Olen seda tahtnud järele teha, aga ei ole saanud seda maitset. Selles ülepannikoogis oli mitu muna, jahu ja piima, ja see oli tordi eest. Muud pole minu lapsepõlves olnud, isegi mitte kingitusi. Siis oli vaene sõjajärgne aeg.

Aga kui ma praegusse elukohta tulin, hakkas sünnipäevalaud olema rikkalikum. Mäletan, kui mu poeg Rein sai nelja-aastaseks, see oli 1960. aastal, tähistasime lapse sünnipäeva koos oma sõpradega. Minu ämm oli väga hea toidutegija ja peolaud oli siis juba mitmekesisem. Ka tort sai toodud. Lastega algas meil sünnipäevalaua tegemise komme.

Vanusele vaatamata olen sünnipäevi ikka tähistanud. Ka sel aastal oma 85. sünnipäeval tegin õunakoogi. Lapsed tulid ja aitasid ka muud teha. Meie peres on sünnipäevi kogu aeg tähistatud.”

Täna loetuimad
Perekondlik
Sõmera hooldekodukompleks läheb müüki (2)
Ihaldatuim RMK maatükk asub Saaremaal
Vald: pakendeid peaksid vastu võtma ka poed (17)
Raekoja tänav peagi liikluseks lahti (8)
Topeltpõleng tekitas päästjatele pingelise olukorra (1)
Tapjale kümneaastane vangistus (2)
Juulist saavad haiglas sündinud beebid endale Tuiud (5)
Enn Meri stipendiumi sai Sander Vilter (9)
Hoovid ootavad külalisi
Sõna on mäda (4)
Lilled usinatele
Kurdlehine kibuvits Saaremaal esialgu probleemi ei tekita
Zummi käsikiri tõsteti romaanivõistlusel esile
MEIE MAA 100 - Meie Maa autohull
Nädala loetavuse top 5
Medaliga lõpetab tänavu kuus gümnasisti (6)
Staažikas noorsootöötaja lahkus Noortejaamast (12)
Lihaveised häirivad Sutu lahe ääres suplejaid (30)
Varas istutas potililled oma aeda (26)
Perekondlik
Kommentaarid
Ohvri tuttav: teipijad olid hoopis mulle võlgu (61)
Lihaveised häirivad Sutu lahe ääres suplejaid (30)
Riik on katki (10)
Vald: pakendeid peaksid vastu võtma ka poed (17)
Tapjale kümneaastane vangistus (2)
Sõmera hooldekodukompleks läheb müüki (2)
Topeltpõleng tekitas päästjatele pingelise olukorra (1)
Juulist saavad haiglas sündinud beebid endale Tuiud (5)
Varas istutas potililled oma aeda (26)
Raekoja tänav peagi liikluseks lahti (8)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud