[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Laupäev, 11. juuli 2020  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
detsember 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031




Uudised

Kas meie toit on päriselt nii naturaalne, kui me arvame?
Autor: Delfi
Laupäev, 02. november 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Naturaalne on mõiste, mida turundajad armastavad erinevate toodete müümisel kasutada, aga mõelgem korra, kas tooted, mida naturaalseks peame, seda ka tegelikult on.

Näiteks meie puu- ja köögiviljad sellisel kujul nagu tarbime neid praegu, on tegelikult ju pikaaegse aretuse tulemus. Porgandid polnud algselt oranžid, vaid kirjud ja valged; virsikud meenutasid kunagi kirsse ja maitsesid soolaselt; arbuusid olid väikesed, ümmargused, kõvad ja mõrud; baklažaanid nägid välja nagu valged munad, kirjutas Science Focus.

Puu- ja juurviljade aretustöö tulemusena näevad need toiduained küll kenamad ja suuremad välja, kuid nende toiteväärtus on kahanenud. Valk, kaltsium, fosfor, raud, riboflaviin (B2-vitamiin) ja C-vitamiin on viimase sajandi jooksul puu- ja köögiviljades vähenenud.

Teadlased loodavad “vigade parandusele” ning usuvad, et aastatepikkust aretustööd saab tulevikus vältida sellega, et toitainete vähesuse all kannatavatele puu- või juurviljadele lisatakse parendavat DNA-d. Näiteks hiljuti tutvustasid Austraalia teadlased A-vitamiinirikast banaani, mis oli saadud nii, et tavalisele banaanile lisati katsetuste käigus Paapua Uus-Guinea banaani geene. Tavalisel banaanil n-ö loomulikult sellist A-vitamiini taset ei ole.

Järgmise kümne aasta jooksul kasvab tõenäoliselt erinevate toiduainetega parandatud põllukultuuride arv. DNA redigeerimise tehnoloogia nimega CRISPR-Cas9 võimaldab muuta taimede geneetilist koodi enneolematu täpsusega. Loodetavasti saabuvad varsti müügile mahlased ja maitsvad õunad, milles on säilinud nende mõrude ja hapude esivanemate kasulikud omadused. Ja küllap saame ka süüa maapähkleid, kartmata et need põhjustaksid allergiat, või maiustada läätsedega, mille proteiinisisaldus on samaväärne lihaga.

Täna loetuimad
Tasuta bussid viivad Saaremaa avatud taludesse
Tänavusel Mototoobril võib olla poole vähem osalejaid
Kuressaare Soojus sai KIKilt lokaalkütte jaoks ligi 160 000 eurot
Saaremaa vald ja Elering sõlmivad koostööprotokolli
Brasiillased osalevad Ruhnu looduse- ja viiulilaagris (1)
Suusataja läbis rullidel Saare- ja Muhumaa
Nädala loetavuse top 5
Auto põrutas Tallinna tänaval läbi aia  (20)
MTÜ Saarte Kalandus sai uue juhatuse (12)
Selgusid Kaunis Kodu konkursi maakonna parimad (1)
Ettevõtjad nõuavad kesklinna liikluse sulgemise kohest lõpetamist (37)
Liikluse sulgemine kesklinnas võidakse ümber vaadata (41)
Kommentaarid
UUS! Alates 15. juulist võib väliüritustel osaleda kuni 2000 inimest  (5)
Brasiillased osalevad Ruhnu looduse- ja viiulilaagris (1)
MTÜ Saarte Kalandus sai uue juhatuse (12)
Ruumipuuduses Ouman saab tootmispinda juurde (8)
Kuressaare kesklinna ettevõtjate ühenduse avalik kiri (23)
Harry Raudvere ärritas volikogu käitumine  (12)
Illiku laid saab ökokaardi (10)
Soela sadama teenindushoone on varsti valmis (3)
Ettevõtjad nõuavad kesklinna liikluse sulgemise kohest lõpetamist (37)
JUHTKIRI - Vaatega tulevikku  (2)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.


Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2020. Kõik õigused kaitstud