[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Neljapäev, 18. juuli 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuli 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031




Uudised

Pop-up restoran Hiire esimene külaline oli Kass (1)
Autor: Angela Randmets
Esmaspäev, 15. aprill 2019.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kuressaare ametikoolis loetud lõunateks lahti tehtud pop-up restoran Hiir pakkus oma külastajatele tipptasemel toitu ja teenindust ning võõrustas esimese külalisena Kassi.

Eelmisel nädalal sai Kuressaare ametikooli õppeköök neljaks päevaks uue ja uhke „kuue“ ning tipprestoranidega igati võrdlust välja kannatava sisu. Oma käega klassikaliselt noobliks kümnekohaliseks restoraniks kujundatud ruumides pidid kolmanda kursuse kokaõppurid Markus Treirat, Maarja Nõu, Gerda Liit, Marat Lysy, Madis Hiis ja Mary Teder endi õlule võtma ka restorani köögi- ja teenindustööga kaasneva vastutuse. Noorkokkadele olid restorani pidamise juures toeks kokaõpetaja Halliki Väli ja teenindusõpetaja Siiri Velve.

Moodsat liiki pop-up restoranile (pop-up märgib söögikoha ajutisust – toim.) sai nimeks Hiir, sest Kassi nimeline restoran juba ametikoolis on. Ühe Hiire restorani pidaja, Markus Treirati sõnul oli nende restorani nimi mõeldud n-ö omapere naljana. Kuna magavale kassile hiir teadupärast suhu ei jookse, haaras Kassi tootmisjuht härjal sarvist, pani kassimaski pähe ja astus eelmisel teisipäeval, mil Hiir esimesi hetki lahti oli, hiirelõks näpus, mauhti! uksest sisse.
„Tuli konkurente kinni püüdma,“ muigas üks juhendajatest, Siiri Velve, viidates Hiire meeskonna poolt välja käidud lubadusele ühe esimese asjana Kassile konkurentsi pakkuda.

Lihviti kokaoskusi

Kokaõpetaja Halliki Väli sõnul sündis pop-up restorani idee praktilisest vajadusest.

„Meie jaoks oli väikese restorani loomine parim viis, mille läbi teostada õppekavas olevat à la carte toitude valmistamist ja serveerimist,“ märkis Väli.
Noored kokad, kel õpetajate idee reaalsuseks tuli muuta, tunnistasid juhendajate peades sündinud mõtte samuti päris heaks.

„Lisaks toidu tegemisele ja väljapanemisele saime harjutada ka teeninduspoolt, laua katmist ja saali kujundamist,“ ütles Markus Treirat, kinnitades, et enne eesootavat eksamit on selline treening väga vajalik.

„Õppeköögis toite läbi tehes ei olnud sellist survet taga nagu nüüd, kui teadsid, et sul on kümme klienti, kes tahavad head toitu saada,“ oli ka Gerda Liit arvamusel, et restoranipidamise kogemus tuli nii talle kui kõigile kursusekaaslastele igati kasuks.

Suurima õppetunnina kogesid noored köögimeistrid ajaarvestust ja ajastust, millal midagi täpselt teha, et kõik road maitsvalt ja kaunilt ning õige temperatuuriga lauda jõuaksid.

Õigusega populaarne

Nelja-päeva-restorani Hiir mitmekülgne menüü oli iga päev isemoodi, sisaldades erinevaid suppe, kala- ja liharoogi, pastat ja pudinguid, kooke, korvikesi, jäätist ja trühvlikomme. Retseptid valiti kokaraamatuid uurides ning juhendaja Halliki Välilt head nõu küsides.

„Kõigepealt otsisime retseptid, siis tegime need õppeköögis läbi ja mõtlesime koos õpetajaga, mida võiks retsepti juures muuta,“ tutvustas Markus Treirat protsessi, mille tulemusel söögikaart just selliseks kujunes, nagu seda restorani külalised näha ja nautida võisid.

Kõige rohkem rõõmustasid restoranipidamisega kätt proovinud noored klientide ja nende tagasiside üle. Heameelt tegi ka välja reklaamitud kohtade kiire läbimüük.  Kõik 40 kohta – kümme igaks päevaks - broneeriti ära vähem kui ööpäevaga.

„Selleks ajaks, kui meie oma maja rahvas avastas, mis teoksil, olid kõik kohad juba välja müüdud,“ ütles ametikooli turismiteenuste õppesuuna juhtõpetaja Ülle Tamsalu, nentides, et selle kursuse tublidust teades oldi kohtadest ilmajäämise pärast põhjusega pisut nördinud.

„Õpetajatena kiidame seda rühma väga. Õpilastega, kes ise aktiivselt ja rõõmuga osalevad, keda ei pea tagant sudima, on lausa lust selliseid asju teha,“ kiitsid kevadel lõpetavaid noorkokki ka nende juhendajad Väli ja Velve.
Erilisi viltuminekuid ei jõudnudki lõunarestorani põgusa tegutsemisaja jooksul ette tulla. Esimesel päeval juhtus siiski pisuke, kilde kaasa toonud äpardus tervitusjoogiga ja teisel päeval otsustas kokkadega senise meeldiva koostöö lõpetada pastamasin, millele leiti küll suhteliselt ruttu asendaja.

Markus Treirat tõi enesekriitika korras välja muidu perfektselt õnnestunud hollandi kastme, mis jäi sooja pisut valele temperatuurile ja seetõttu õige veidi oma ideaalsusest minetas.

Juhendajatele meenus lisaks intsident, kus tervitusampsuna serveeritud kõrvitsakuulidest kümme kõige kaunimat välja valiti ja ülejäänud nende ülihea maitse tõttu ise pintslisse pisteti, aimamata, et kohe astub uksest sisse veel üks üllatusklient. Lisakülaline siiski ilma maitsva suutäieta ei jäänud – see küpsetati lihtsalt kibekähku juurde.

Ideaalne meeskond

Juhtõpetaja Ülle Tamsalu küsimusele, kas noored oleksid tahtnud päris oma pisikese restorani loomise asemel teha à la carte õppe läbi pigem suures restoranis, vastati üksmeelselt, et eelistatakse ikkagi võimalust harjutada väiksemas kohas ja vähema arvu klientidega.

Ka Halliki Väli leidis, et õppimisprotsess on sel moel sujuvam ja tõhusam, sest suures köögis võib toiduvalmistamise kaunile kunstile kergesti tootmise mekk juurde tulla. Teenindusõpetaja Siiri Velve täiendas, et oluline on ka väikese restorani pidamisega kaasnev vahetu suhtlemine ja tagasiside valmistatud toitudele.

Mõlemad juhendajad tunnistasid, et Hiirt pidanud ja vedanud kolmas kursus klapib omavahel nii hästi kokku, et nad võiksidki peale kooli lõpetamist teha päris oma väikese toidukoha.

Ka Hiires eksklusiivse lõunasöögielamuse saanud kliendid käisid välja mõtte, et sama meeskond võiks kusagil mujalgi Kuressaares pop-up restorani teha.

Kas jumekas mõte kunagi teoks saab, ei osanud noored, kel kõik teed ees lahti, veel kindlalt lubada, aga nii saare kui mandri restoranipidajatel tasub sellekevadistel lõpetajatel kindlasti pilk peal hoida. Kasvõi selleks, et ei läheks nagu restorani Hiir kohtadega – kes hiljaks, see ilma.

Täna loetuimad
Selveri endine töötaja kolmeks aastaks vanglasse (5)
Mototoober toob Karujärvele ligi tuhat osalejat
Automaattanklates erimärgistatud kütust enam ei müüda
Vahva rahvas Illiku laiul (1)
On põhjust külastada kenasi kohti! (6)
Endine EELK vaimulik Enri Pahapill lahkus igavikku
Koplimäe on Seitsmeste lemmiktalu kandidaat
Admiral Bellingshausen asus Muhu väina regati saatel teele
Orthodox Singersi 30 aasta juubelikontserdid Muhus ja Saaremaal
Kirikuteated
JUHTKIRI - Head pärituult!
Nädala loetavuse top 5
Arhitektid on keskväljaku teemal eri meelt (58)
I Land Soundi meditsiiniteenistus oli töö ajal purjus? (19)
Osavald keelas supluskohas veiste karjatamise (17)
Selveri endine töötaja kolmeks aastaks vanglasse (5)
Nädala jooksul vajati politsei abi 60 korral (10)
Kommentaarid
Terviseamet uurib meedikute purjutamist muusikafestivalil (5)
Osavald keelas supluskohas veiste karjatamise (17)
On põhjust külastada kenasi kohti! (6)
Selveri endine töötaja kolmeks aastaks vanglasse (5)
Vahva rahvas Illiku laiul (1)
Arhitektid on keskväljaku teemal eri meelt (58)
Nädala jooksul vajati politsei abi 60 korral (10)
Parvlaevad Hiiumaa ja Muhumaa kolisid Kanadasse (13)
I Land Soundi meditsiiniteenistus oli töö ajal purjus? (19)
Lugeja küsib, jurist vastab (2)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud