[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Neljapäev, 02. juuli 2020  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
juuli 2020
järgmine kuu
E T K N R L P
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031




Uudised

Saarlased tulid turule Wöseli õunasiidriäädikaga (2)
Autor: Sigrid Osa
Neljapäev, 28. juuni 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kliki ja vaata suuremat pilti

Katrin Sagur ja Taavi Sepp hakkasid valmistama Wöseli õunasiidriäädikat ja õunasiidriäädikat meega, mis jõuab sel nädalal ka poelettidele. FOTO: Valmar Voolaid

Katrin Sagur ja Taavi Sepp hakkasid valmistama vaid kohalikest õuntest tehtud Wöseli õunasiidriäädikat ja õunasiidriäädikat meega, mis peagi jõuavad ka poelettidele.

Õunasiidriäädikast saab teha tervislikke kokteile, kasutada marinaadides, kastmetes, salatites, soolakurkide tegemiseks jms. Ameerikas on äädika kasutamine väga populaarne ja seda tarvitatakse kaalu alandamiseks, seedimise kiirendamiseks ja parandamiseks, samuti on see aidanud paljusid kõrvetiste puhul. Igapäevaselt kasutatakse äädikat palju Saksa, Prantsuse ja Itaalia köögis.

Wöseli õunasiidriäädika tootmiseks kasutatakse ainult kohalikke õunu, see on pastöriseerimata, filtreerimata elustoode ning sisaldab nn äädikaema. Teisisõnu on „äädikaema“ äädikhappebakterite kogum, väljanägemiselt meenutab klimpi ning seda ei tasu karta. Teadlikule äädikatarbijale on „äädikaema“ olemasolu pudelis oluline, kuna just see annab äädikale tema kasulikud omadused.
Neljapäeval müüki jõudev toode on valmistatud käsitööna üheksa kuuga. Toote väljaarendamine võttis aega paar aastat. Praegu valmistatakse õunaäädikat koduköögis.

Sai alguse praktilisest vajadusest

Varem on nad katsetanud siidri, veini ja erinevate keediste tegemist. Õunasiidriäädika tootmine jäi Katrin Saguri sõnul sõelale iseenda praktilisest vajadusest ning nii see otsus sündiski, et toodet võiks pakkuda ka teistele.
Õunaäädikast valmistatud jooke tarbib pere iga päev, segades kokku vee, kaks supilusikatäit äädikat, mett, sidrunimahla ning vahel lisavad nad kas kaneeli, Cayenne’i pipart või kurkumi.

„Meie igapäevane must have on suurepäraselt maitsev vinegrett-salatikaste, kuhu kuuluvad extra virgin oliiviõli, äädikas, mesi, sool, pipar ja küüslauk,“ kirjeldas Sagur. Ta kinnitas, et nende õunasiidriäädikas on maitselt mahe. Wöseli klassikalisse õunasiidriäädikasse ei ole lisatud suhkruid. Tugevama maitsega on Wöseli õunasiidriäädikas meega, mis sobib hästi marineerimiseks.
„See ei ole meemaitseline, vaid on kääritatud meega. Nagu meeõlled. Selle happesuse protsent on teine – see on kangem. Kui ma ise peaksin valima, kummaga marineerida, siis valiksin meega. Jookide ja salatite jaoks on naturaalse maitsega kõige parem,“ lausus Sagur.

Mahemesi Võhmast

Tootmiseks kasutatakse Aadama mesindustalu mahemett Võhma külast. „Eelistame just sealset mett, kuna piirkonnas puudub intensiivne põllumajandus,“ sõnas Sagur. Erinevaid kasutamisvõimalusi ja retsepte jagab pere ka Facebooki ja Instagrami lehel ning tulevikus loodab Sagur ka blogi pidama hakata.

Sel nädalal peaks toode jõudma müügile Saarte Sahvrisse ja Auriga juustupoodi, Anglasse, Pangale ja Kaali. Samuti Lümanda söögimaja käsitööpoodi. Wöseli õunasiidriäädika kasutamisest oma toitudes on huvitatud ka mitmed söögikohad ning praegu käivad läbirääkimised ka Coopi kaupluseketiga.

„Me tahaks ikkagi edasi arendada ja mahtusid suurendada,“ kinnitas Taavi Sepp. Tulevikus loodetakse Eesti turult välja kasvada. „Ma ei tea, kas see saab olema äädikas, aga äädikaproduktid võiksid mujale minna küll,“ valgustas Sepp tulevikuplaane.

Täna loetuimad
Kärutäie betooni säilitamiseks pargib lossipargis raskeveok (10)
Laulja Merilin Mälk plaanib pärast kooli lõppu muusikaga edasi tegeleda (11)
Vähipüügiloa taotluse järjekorras oldi hommikul kella kuuest (3)
„Saaremaa Sinikael” tuleb taas  (11)
Ooperipiknikul saab ooperit nautida videoekraanilt
Triigi Filharmoonia näitus kutsub märkama perevägivalla ohvreid
Nädala loetavuse top 5
Kesklinna liikluseks sulgemine tõi esimesed „viljad” (44)
Kuressaare haigla sattus taas terviseameti rünnaku alla (11)
Festivali I Land Sound korraldaja küsib vallalt 25 000 eurot (39)
Jaanipäeval sündisid kaksikud (2)
Töötukassa parkla kajakad said kolmikud (19)
Kommentaarid
Laulja Merilin Mälk plaanib pärast kooli lõppu muusikaga edasi tegeleda (11)
Rannailma ootajad peavad varuma pikka kannatust (40)
Vähipüügiloa taotluse järjekorras oldi hommikul kella kuuest (3)
Kärutäie betooni säilitamiseks pargib lossipargis raskeveok (10)
Kesklinna liikluseks sulgemine tõi esimesed „viljad” (44)
Festivali I Land Sound korraldaja küsib vallalt 25 000 eurot (39)
„Saaremaa Sinikael” tuleb taas  (11)
Töötukassa parkla kajakad said kolmikud (19)
Jaanipäeval sündisid kaksikud (2)
Saaremaa piimatööstus: suveks langes piima hind märgatavalt (5)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.


Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2020. Kõik õigused kaitstud