[x]Sulge
või

Logi sisse
Kontrollkood:
meiemaa.ee
Pühapäev, 22. september 2019  |  Logi sisse
Otsing
Sisesta otsingusõna
Sisukord

Reklaam
Arhiiv
eelmine kuu
september 2019
järgmine kuu
E T K N R L P
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30




Uudised

Saarlased tulid turule Wöseli õunasiidriäädikaga (2)
Autor: Sigrid Osa
Neljapäev, 28. juuni 2018.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Kliki ja vaata suuremat pilti

Katrin Sagur ja Taavi Sepp hakkasid valmistama Wöseli õunasiidriäädikat ja õunasiidriäädikat meega, mis jõuab sel nädalal ka poelettidele. FOTO: Valmar Voolaid

Katrin Sagur ja Taavi Sepp hakkasid valmistama vaid kohalikest õuntest tehtud Wöseli õunasiidriäädikat ja õunasiidriäädikat meega, mis peagi jõuavad ka poelettidele.

Õunasiidriäädikast saab teha tervislikke kokteile, kasutada marinaadides, kastmetes, salatites, soolakurkide tegemiseks jms. Ameerikas on äädika kasutamine väga populaarne ja seda tarvitatakse kaalu alandamiseks, seedimise kiirendamiseks ja parandamiseks, samuti on see aidanud paljusid kõrvetiste puhul. Igapäevaselt kasutatakse äädikat palju Saksa, Prantsuse ja Itaalia köögis.

Wöseli õunasiidriäädika tootmiseks kasutatakse ainult kohalikke õunu, see on pastöriseerimata, filtreerimata elustoode ning sisaldab nn äädikaema. Teisisõnu on „äädikaema“ äädikhappebakterite kogum, väljanägemiselt meenutab klimpi ning seda ei tasu karta. Teadlikule äädikatarbijale on „äädikaema“ olemasolu pudelis oluline, kuna just see annab äädikale tema kasulikud omadused.
Neljapäeval müüki jõudev toode on valmistatud käsitööna üheksa kuuga. Toote väljaarendamine võttis aega paar aastat. Praegu valmistatakse õunaäädikat koduköögis.

Sai alguse praktilisest vajadusest

Varem on nad katsetanud siidri, veini ja erinevate keediste tegemist. Õunasiidriäädika tootmine jäi Katrin Saguri sõnul sõelale iseenda praktilisest vajadusest ning nii see otsus sündiski, et toodet võiks pakkuda ka teistele.
Õunaäädikast valmistatud jooke tarbib pere iga päev, segades kokku vee, kaks supilusikatäit äädikat, mett, sidrunimahla ning vahel lisavad nad kas kaneeli, Cayenne’i pipart või kurkumi.

„Meie igapäevane must have on suurepäraselt maitsev vinegrett-salatikaste, kuhu kuuluvad extra virgin oliiviõli, äädikas, mesi, sool, pipar ja küüslauk,“ kirjeldas Sagur. Ta kinnitas, et nende õunasiidriäädikas on maitselt mahe. Wöseli klassikalisse õunasiidriäädikasse ei ole lisatud suhkruid. Tugevama maitsega on Wöseli õunasiidriäädikas meega, mis sobib hästi marineerimiseks.
„See ei ole meemaitseline, vaid on kääritatud meega. Nagu meeõlled. Selle happesuse protsent on teine – see on kangem. Kui ma ise peaksin valima, kummaga marineerida, siis valiksin meega. Jookide ja salatite jaoks on naturaalse maitsega kõige parem,“ lausus Sagur.

Mahemesi Võhmast

Tootmiseks kasutatakse Aadama mesindustalu mahemett Võhma külast. „Eelistame just sealset mett, kuna piirkonnas puudub intensiivne põllumajandus,“ sõnas Sagur. Erinevaid kasutamisvõimalusi ja retsepte jagab pere ka Facebooki ja Instagrami lehel ning tulevikus loodab Sagur ka blogi pidama hakata.

Sel nädalal peaks toode jõudma müügile Saarte Sahvrisse ja Auriga juustupoodi, Anglasse, Pangale ja Kaali. Samuti Lümanda söögimaja käsitööpoodi. Wöseli õunasiidriäädika kasutamisest oma toitudes on huvitatud ka mitmed söögikohad ning praegu käivad läbirääkimised ka Coopi kaupluseketiga.

„Me tahaks ikkagi edasi arendada ja mahtusid suurendada,“ kinnitas Taavi Sepp. Tulevikus loodetakse Eesti turult välja kasvada. „Ma ei tea, kas see saab olema äädikas, aga äädikaproduktid võiksid mujale minna küll,“ valgustas Sepp tulevikuplaane.

Täna loetuimad
Mustlased panid memme säästud tuuri (6)
Perekondlik
Ametikool pakub viit eriilmelist tasuta koolitust
WOW! keskus sõlmib rahvusvahelise koostöölepingu (3)
Tuul viis paadihaagise sadamakailt merre
Kas on kohane võrrelda võrreldamatut? (6)
Talupidajate liidu 30. sünnipäeva peeti rikkaliku peolaua taga (3.)
Haigla võtab teemaks taastusravi
Vald taotleb juurde uusi bussipeatusi
Raamatukogu taotleb palkade ühtlustamist
Valjala lasteaed vajab lisarühma jaoks üle 9000 euro
Külaselts soovib Paatsa-Tuiu tee mustkatte alla viimist (2)
Palju õnne, loovust ja vahedat sulge!
Treener Andres Laide laeb end õpilaste õnnestumistega
Parasiitsõnad ei ole halvad
Nädala loetavuse top 5
Avatud Torni tänava ristmikul muutus peatee suund (18)
Mart Saarso: tegin vale liigutuse (21)
Eesti Energia ähvardab kalakasvanduse vooluta jätta (22)
Mustlased panid memme säästud tuuri (6)
Teenuskeskus ärgitas trahteripidajat poodi avama (2)
Kommentaarid
Kas on kohane võrrelda võrreldamatut? (6)
Külaselts soovib Paatsa-Tuiu tee mustkatte alla viimist (2)
Mustlased panid memme säästud tuuri (6)
Maanteeamet jättis hankest välja lennuki vanuse (6)
Mart Saarso: tegin vale liigutuse (21)
Homme avatakse Saaremaal pidulikult taimeekstrakti tehas (7)
Aivar Aru on EL regioonide komitee asendusliikme kandidaat (11)
WOW! keskus sõlmib rahvusvahelise koostöölepingu (3)
Spordinädala juhatab sisse sõja-ajalooline retk Sõrves (1)
Roheline elamusfestival I Land Sound muutub üha rohelisemaks (12)
Kasulikud viited
praamid.ee
Hiiu Leht
Saare Maavalitsus
Kuressaare linn
www.saaremaa.ee
e-riik
Ilm Kuressaares
Kuressaare Sõnumid
Ruhnlase blogi
Eesti Ajalehtede Liit
Saada vihje või teade
Tekst:
See on vajalik selleks, et veebirobotid ei saaks selle vormi kaudu meile automaatselt rämpsposti saata.
Sisesta sümbolid, mida pildil näed:
Sinu e-post (ei ole kohustuslik):
Meie Maa usaldab oma lugejaid ja ootab kõigilt vihjeid või teateid huvipakkuvate või murettekitavate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje või teade siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Meie Maas. Vihje või teate saatja võib jääda anonüümseks.
Copyright © Saaremaa Raadio OÜ, 2019. Kõik õigused kaitstud